Ivanić: Nije bilo razloga za hapšenjem Daneta Lukajića u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Ivanić: Nije bilo razloga za hapšenjem Daneta Lukajića u Hrvatskoj
FOTO: Radiosarajevo.ba / Visoka američka delegacija predvođena senatorom Wickerom sa članovima Predsjedništva BiH
Mladen Ivanić, član Predsjedništava BiH, nakon današnje sjednice se je rekao kako nije bilo razloga za hapšenjem Daneta Lukajića u Hrvatskoj, jer je bio na na obilježavanju u Jadovnom.

"Hapšenje je pritisak na organizatore skupa, gdje je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, bez ikakve provokacije", rekao je Ivanić.

"Mislim da je Hrvatska ovim otvorila nešto što je potpuno neprimjerno. Pozivam da oslobe Lukajića.", dodao je.

Takođe, Mladen Ivanić se osvrnuo i na današnju sjednicu Predsjedništva BiH, kazavši da su aktivnosti u oblasti procesa evropskih integracija nastavljene, te pozvao vlade entiteta da preduzmu korak u zaštiti svog dijela imovine u Hrvatskoj, budući da je najveći dio imovine entitetski.  

Također, visoka američka delegacija predvođena senatorom Wickerom i predstavnicima u Kongresu SAD-a borave u posjeti našoj zemlji, a danas su održali i sastank sa članovima Predsjedništva BiH.

Senator Wicker je, u svojstvu predsjedavajućeg Komisije Kongresa SAD-a za sigurnost i saradnju, rekao da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene očuvanju mira i sigurnosti i da zajedno sa evropskim partnerima namjeravaju raditi na promociji lјudskih prava i demokratije.

Govoreći o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, ocijenili su da su prijatelјski i stabilni. Naglašena je uspješna saradnja u borbi protiv terorizma i ekstremizma, gdje Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države imaju partnerski odnos kao članice međunarodne globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Istaknut je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na reformskom putu, te potreba da se nastavi borba protiv korupcije, te jačanje vladavine prava, koja će direktno uticati na razvoj privrede i jačanje ekonomije i spriječiti odlazak mladih lјudi iz zemlјe.

Ovom prilikom data je podrška dalјim nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona, te je naglašena potreba da se nastave aktivnosti kako bi se pronašlo rješenje za realizaciju izbornih rezultata.

Razgovarano je o rastućem problemu migracija na teritoriji Bosne i Hercegovine, te potrebi za suzbijanjem nelegalnih migracija.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, te predstavnici u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a Ryan Costello, Eddie Bernice Johnson, Luke Messer, Mark Sanford, Steve Cohen, Billy Long, Filemon Vela i Robert Aderholt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije