Italijanski ambasador u BiH: Izmjene zakona o zaštiti životinja - korak unazad

Radiosarajevo.ba
Italijanski ambasador u BiH: Izmjene zakona o zaštiti životinja - korak unazad

Predloženi amandman na Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, o kojem se ovih dana raspravlja u Parlamentarnoj skupštini BiH  i koji bi uveo rigorozne mjere za sprječavanje pojave pasa- lutalica, predstavlja skandalozan korak unazad, kazao je danas u otvorenom pismu ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Ruđero Korijas.

Izrazio sam političkim liderima BiH veliku zabrinutost naše vlade i italijanskog civilnog društva s nadom da će važeća normativa ostati na snazi i efikasno se primjenjivati“, naglasio je i dodao kako bi predložene izmjene uvele rigorozne mjere za sprječavanje pojave pasa-lutalica koja je veoma raširena u BiH:

„Svjestan sam da su neophodni široki finansijski, ljudski i infrastrukturni resursi za efikasnu primjenu zakona i da ekonomsko stanje u zemlji ne pridonosi ostvaranju tih ciljeva“, objasnio je te dodao da psi-lutalice u nekim gradovima predstavljaju problem za sigurnost građana.

Korijas naglašava  da bez obzira na nepostojanje jedinstvenog zakona iz ove oblasti na nivou Unije, Evropa već godinama sarađuje s lokalnim vlastima i daje svoj doprinos programima kontrole i vakcinacije.

„Italija, tradicionalno osjetljiva na pitanja dobrobiti životinja, također je uključena u procese pronalaska solucije koja ćegarantirati zaštitu prava pasa-lutalica. Smatram da je to pravi put ka rješenju problema i nadam se da se aktuelni zakoni neće mijenjati“, navodi se u otvorenom pismu ambasadora Republike Italije u BiH Ruđera Korijasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije