Italija pregovara sa EU o dugovanjima

Radiosarajevo.ba
Italija pregovara sa EU o dugovanjima

Talijanski ministar finansija Giulio Tremonti započeo je pregovore s Jean-Claude Juncker, predsjednikom grupe ministara finansija zemalja eurozone.

Italija će imati velike beneficije od ovih pregovora, jer im je vrijednost obveznica dosegla rekordne nivoe u eri eura.
 
Talijanski premijer Silvio Berlusconi treba se obratiti parlamentu po pitanju ekonomije u srijedu poslijepodne, prenosi BBC.
 
Vrijednost španskih obveznica također je u rastu.
 
- Rast španskih i talijanskih vrijednosti obveznica je znak nepopustljive bezgranične dužničke krize, izjavila je Jane Foley, analitičarka za Rabobank International.
 
Problemi su nastali dvije sedmice nakon što su se vođe eurozone dogovorili o drugom paketu pomoći za Grčku, kojem je djelimično cilj bio da spriječi širenje bezgranične dužničke krize na ostale zemlje.
 
Portugal i Irska su također dobili pakete pomoći kako bi se nosili s problemima duga.
 
Italija, koja ima treću najveću ekonomiju u Evropi, dosada je uspjela izbjeći probleme Grčke, Portugala i Irske, iako ima jedan od najveći stopa duga u odnosu na BDP u eurozoni.
 
Zabrinutost Italije za ekonomsku situaciju u posljednje vrijeme je pogoršana političkim problemima.
 
Talijanski parlament je prošlog mjeseca uveo neka smanjenja državnog budžeta, ali je pitanje hoće li Berlusconijeva vlada moći to implementirati  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije