Italija: Bh. državljani bez vozačkih dozvola

Radiosarajevo.ba
Italija: Bh. državljani bez vozačkih dozvola

Građani Bosne i Hercegovine koji privremeno žive i rade u Italiji masovno su ostali bez vozačkih dozvola te je stotinama naših državljana onemogućeno upravljanje motornim vozilima. Ovakva situacija na snazi je već duže vrijeme, ali kako navode iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, nakon više od deset godina u fazi je rješavanje pitanja priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između naše zemlje i Italije.
Odredbe ovog sporazuma nisu od uticaja na primjenu administrativnih procedura svake države, napominje Hadžić i dodaje da odredbe ovog sporazuma ne isključuju obavezu popunjavanja obrazaca, zahtjeva, dostavljanje ljekarskog uvjerenja, plaćanje taksi...

Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, potvrdio je za Dnevni avaz da je u toku zaključenje sporazuma između dvije zemlje u skladu sa zakonskim propisima.

„Diplomatskim putem više puta smo zatražili od italijanske strane informacije o propisima koji reguliraju polaganje vozačkog ispita i izdavanja vozačkih dozvola u Italiji. Odgovor do danas nismo dobili. Jednako tako nismo dobili ni njihove sugestije i primjedbe na tekst sporazuma, ali se nadamo da će sporazum biti zaključen što prije“, dodao je Hadžić.

Ministar Hadžić dodao da su bh. građani u Italiji dužni do početka primjene sporazuma, pridržavati se propisa koji su na snazi u toj zemlji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije