IT smjer od naredne školske godine u gimnazijama u KS

Fena
IT smjer od naredne školske godine u gimnazijama u KS
Predstavnici Radne grupe koju je imenovalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prezentirali su nastavnicima informatike Nacrt nastavnog plana i programa za smjer informacijsko-komunikacijskih tehnologija u gimnazijama.

Ovaj novi smjer u gimnazijama će biti uveden od naredne školske godine, s ciljem omogućavanja sticanja IT znanja učenicima kroz adekvatne nastavne planove i programe, kao i modernizacije obrazovnog sistema za buduće generacije, a u skladu s dokumentom "Studija razvoja IT sektora u KS" koji je usvojila Vlada.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović naglasio je važnost ovog procesa sa aspekta povećanja informacijsko-komunikacijske i tehnološke konkurentnosti KS te zapošljavanja mladog obrazovnog kadra.

Nastava će biti utemeljena na praktičnim iskustvima koju će voditi kompetentni nastavnici u saradnji sa IT strukom, saopćeno je danas iz Pres-službe KS.

Iz resornog ministarstva navode da su nakon sveobuhvatne analize Nacrta nastavnog plana i programa kao i diskusije, dati brojni konstruktivni prijedlozi i sugestije za njegovo poboljšanje, a utvrđeni su i rokovi za završetak elaborata o uvođenju ovog smjera u gimnazijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije