Istražiti afere u obavještajnim službama!

Radiosarajevo.ba
Istražiti afere u obavještajnim službama!

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da je radi rješavanja slučaja ''Bašić" i afera u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji potrebno hitno reagovanje Savjeta ministara BiH i Zajedničke komisije parlamenta BiH.

        Majkićeva je istakla da je to prvi posao koji bi Zajednička komisija trebalo da rješava odmah poslije formiranja, a predsjedavajući Savjeta ministara treba da pokrene istragu jer je OBA za svoj rad direktno odgovorna njemu.

        "Neistraženi događaji izazivaju nepovjerenje građana", rekla je Majkićeva za "Glas Srpske".

        Prema njenim riječima, svi skandali u vezi sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom moraju dobiti epilog, dodajući da je ključni problem u radu tužilaštva BiH jer ono ne završava svoj posao kada je riječ o aferama u Agenciji.

        Načelnik Odjeljenja ove agencije za borbu protiv organizovanog kriminala Muhidin Bašić je 1993. godine, po prijavi koju je podnijelo Udruženje koje okuplja žene žrtve rata, silovao Hrvaticu iz Vareša dok se njen muž nalazio u pritvoru u Zenici.

        Umjesto hitne suspenzije i preduzimanje preventivnih mjera, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Almir Džuvo pokušao je sve zataškati, što je vjerovatno jedan od najtežih slučajeva zloupotrebe položaja u ovoj instituciji BiH ikada, pisao je ranije list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije