Istražili smo: Koliko iznosi kazna ako gost nema VTP potvrdu na Bjelašnici i Igmanu

0
I.S.
Istražili smo: Koliko iznosi kazna ako gost nema VTP potvrdu na Bjelašnici i Igmanu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Bjelašnica, 2. januar 2022. (ilustracija)

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo jučer je donio Odluku o uvođenju VPT (vakcinisan/ prebolovao/ testiran) koja će važiti u svim zatvorenim objektima na skijalištima Bjelašnica i Igman.

Razlog su uočene gužve i nepoštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Ovim povodom smo kontaktirali Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove - s pitanjem ko plaća u ovakvim slučajevima kaznu, ukoliko inspektori uoče da gost u ovakvim objektima nema VPT potvrdu?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

"Za inspekcijske organe subjekti nadzora su poslodavci registrirani kao pravna ili fizička lica, za koje je u slučaju neprovođenja opštih mjera za sprečavanje zaraze, moguće izreći novčane kazne od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 500 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike, koje su propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Pojašnjavamo da su za provođenje mjera u objektima zaduženi subjekti nadzora, odnosno organizatori okupljanja, radi čega se istima sankcije i izriču", naveli su iz Kantonalne inspekcije za portal Radiosarajevo.ba.

Kako su napomenuli, novodonesenom naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH decidno je propisan način provođenja mjera u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, institucijama i ostalim zdravstvenim, obrazovnim, ustanovama kulture, javnom prevozu i drugim objektima.

Podsjetimo, prema trenutno važećim mjerama Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva, dopušta se organiziranje i većih okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera, ali ne više od:

− 60 osoba u zatvorenom prostoru, odnosno

− 200 osoba na otvorenom prostoru.

Uvjet je da svi imaju:

- negativan antigenski test, ne stariji od 24 sata ili PCR test, ne stariji od 48 sati, ili

- potvrdu o prebolovanom COVID-19, ne stariju od 4 mjeseca, ili

- potvrdu o završenoj vakcinaciji (ne stariju od 6 mjeseci nakon druge doze vakcine, odnosno 9 mjeseci nakon treće doze vakcine).

Za nadzor provođenja ove odluke zadužuje se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i MUP Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije