Istraga zbog neprovođenja presude iz Strasbourga

Radiosarajevo.ba
Istraga zbog neprovođenja presude iz Strasbourga

Tužilaštvo BiH u sklopu istrage protiv NN počinioca zbog neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić - Finci, zbog čega je BiH u 2013. godini ostala bez 45 miliona eura iz fondova IPA Evropske unije, nastavilo je saslušavanje parlamentaraca u svojstvu svjedoka. Tako je jučer iskaz dala Dušanka Majkić (SNSD), zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Dezorijentisano Tužilaštvo BiH nastavlja rad protiv nepoznatog počinioca: bavi se Parlamentom BiH umjesto stotinama i hiljadama predmeta iz oblasti raznih zločina i organizovanog kriminala koji stoje u ladicama. Ovo je politički pritisak na Parlament BiH. Možete misliti tužioca koji komentariše kako su želje da se odluka donese u korist jednog naroda ili pita je li rad u Interresornoj radnoj grupi bio ozbiljan? Pa to je elementarno nepoznavanje parlamentarnog života", ocijenila je Majkić.

Ona je istakla kako je potez Tužilaštva BiH da se proglasi nenadležnim za 1.300 granata koje su pronađene najbolji pokazatelj kako radi.

"Rad na predmetima iz oblasti ratnih zločina zamijenili su proganjanjem pojedinih poslanika i političkih partija", rekla je ona.

Prema pisanju Oslobođenja, Tužilaštvo BiH cijeli predmet vodi po članu 239. Krivičnog zakona BiH, u kojem se navodi da službena osoba u institucijama BiH, institucijama entiteta ili distrikta Brčko, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava, sprečava da se takva odluka izvrši ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu nakon što mu je na njegov zahtjev Ministarstvo pravde BiH u decembru 2013. dostavilo obavijest o radu Interresorne radne grupe iz 2010, koja je radila na pokušajima rješenja presude Evropskog suda za ljudska prava, ali u tome nije uspjela, saznaje Oslobođenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije