Istraga u Velikoj Kladuši: Djevojčica (14) otišla od kuće s 26-godišnjakom

1
Radiosarajevo.ba
Istraga u Velikoj Kladuši: Djevojčica (14) otišla od kuće s 26-godišnjakom
Printscreen / Velika Kladuša

Pripadnici policije Unsko-sanskog kantona provode istragu o slučaju zasnivanja vanbračne zajednice s maloljetnicom koji se dogodio proteklog vikenda na području Velike Kladuše.

Policija je dobila prijavu oca 14-godišnje djevojčice koji je prijavio da je njegova kćerka otišla od kuće i stupila u vanbračnu vezu sa 26-godišnjim muškarcem.

Kako je objasnio Ale Šiljdedić, portparola MUP-a USK, policija je dolaskom na lokaciju gdje živi pomenuti muškarac potvrdila navode iz prijave, a zbog sumnje da je došlo do polnog čina, dežurni tužilac je naredio provođenje istrage koja podrazumijeva i ginekološki pregled.

"Djevojčica je izjavila da je otišla dobrovoljno i da nije bilo prisile. Ona se više ne nalazi kod partnera, a istraga je u toku", kazao je Šiljdedić za Nezavisne.

Ukoliko se potvrdi da je došlo do spolnog odnosa, 26-godišnjak bi mogao biti optužen za krivično djelo spolnog odnosa sa djetetom, a privremenu brigu o djevojčici preuzeli su socijalni radnici.

Inače, na području USK posljednjih godina su učestali slučajevi da maloljetnice bježe od kuće i roditelja i potom stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim osobama.

U takvim slučajevima policija interveniše u saradnji s Tužilaštvom USK, a potom se uključuju i socijalni radnici.

Obično se maloljetne osobe vraćaju u okrilje porodice sem u slučajevima kada se, zbog određenih okolnosti, odluči drugačije. Prema mišljenju psihologa, korijene ove pojave treba tražiti u trenutnoj teškoj situaciji u društvu, ali i nasljeđu konzervativne tradicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije