Istraga: Kako je Milorad Dodik kupio vilu u Beogradu?

Radiosarajevo.ba
Istraga: Kako je Milorad Dodik kupio vilu u Beogradu?

Predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik prije 8 godina postao je vlasnik luksuzne i raskošne vile na Dedinju u Beogradu, a koju je platio nevjerovatnih 850.000 eura.

U utorak 15. decembra, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je naredbu o provođenju istrage protiv Dodika i još nekoliko osoba koje su umiješane u aferu kupovine vile na Dedinju.

Pogledajte kako izgleda vila Milorada Dodika u Beogradu (FOTO+VIDEO)

Kako je rasla imovina Milorada Dodika: Od stana u Laktašima, do vile u Beogradu 

Da se provodi istraga protiv Dodika i ostalih aktera koji su učestvovali u kupovini vile u Beogradu, potvrđuje i dokument koji je Pavlović banka dostavila Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a koji je na svom blogu objavio novinar Slobodan Vasković.

Naredbu o provođenju istrage potpisao je postupajući tužilac odmah po iskazu vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlović, u prisustvu njegovog advokata Duška Tomića, potvrđeno je Vaskoviću u Tužilaštvu BiH.

"Pavlović je u svojoj izjavi Tužilaštvu rekao da nije on sam kupio vilu Miloradu Dodiku u Beogradu, već je to učinio zajedno s još tri tajkuna, ne navodeći njihova imena. Pavlović je za Dodikovu vilu dao 750 hiljada maraka, a trojica tajkuna preostalih 750 hiljada KM", navodi Vasković na svom blogu.

Zbog afere oko kupovine vile na Dedinju, podnesena je krivična prijava protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i organizirane grupe.

Inače, grupa ljudi koja je učestvovala u kupovini vile zajedno s Dodikom,  sumnjiči se za zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, davanje i primanje mita, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije