Istočno Sarajevo: Radnici bolnice plaćaju liječenje

Radiosarajevo.ba
Istočno Sarajevo: Radnici bolnice plaćaju liječenje

Zaposleni u bolnici Kasindol nisu primili plaću za juni, doprinosi im nisu uplaćeni već 30 mjeseci zbog čega nemaju ovjerene zdravstvene knjižice, a isplate naknada za prijevoz radnicima kasne od februara prošle godine.

''Dolazimo u situaciju da radimo u zdravstvenoj ustanovi, a kada idemo kod ljekara u Dom zdravlja moramo da platimo cijenu tog pregleda - kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Bolnice Kasindo Radivoje Prorok.

I predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a Milenko Granulić ističe da se moraju osigurati sredstva da bi se bar dio dugovanja za prijevoz isplatio radnicima da mogu da dolaze na posao, jer im kasni i isplata zarada.

Granulić je danas prisustvovao sastanku Sindikalne organizacije ove bolnice na kojem je ponovo razmatrana izuzetno teška situacija zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi.

I direktor Bolnice Kasindol Slavko Ždrale je ponovio da je u momentu preuzimanja dužnosti dug te zdravstvene ustanove iznosio 33,4 miliona, a duguje se dobavljačima, radnicima, Poreskoj upravi i Fondu zdravstvenog osiguranja.

Sve nade sada se polažu u početak izgradnje nove bolnice, ali se tačan datum još ne zna.

Ipak, do završetka tih radova, pomoć od tri miliona KM bit će utrošena u izgradnju polikliničkog bloka s 24 specijalistička kabineta, rekonstrukciju hirurškog bloka, kao i preseljenje neurohirurgije u nove prostorije, što bi trebalo da bude realizovano, zahvaljujući donacijama iz Italije.

Ranije je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o prijenosu odobrenih, a neutrošenih 1.973.439 KM iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH Vladi RS-a za rekonstrukciju bolnice Istočno Sarajevo, što s 1.112.706 KM sredstava Vlade RS-a,  iznosi ukupno 3.086.145 KM za rekonstrukciju ove medicinske ustanove u Istočnom Sarajevu, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije