Istina, pravda, pomirenje: Zašto je Ilija Jurišić platio najveći ceh

Radiosarajevo.ba
Istina, pravda, pomirenje: Zašto je Ilija Jurišić platio najveći ceh
/ Foto: Radiosarajevo.ba

"Presuda beogradskog suda Iliji Jurišiću dokaz je da Srbija nije pravna država nego država sile i nepravde", kazao jedanas načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović na konferenciji organizovanoj povodom prošlosedmične presude Višeg suda u Beogradu koji je Iliju Jurišića osudio na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli, javlja Anadolu Agency (AA).

“Beogradsko pravosuđe osuđuje koga hoće, svi nevini ljudi regije, a pogotovo Srbije, su u velikoj opasnosti, jer svi mogu završiti u zatvoru - to želi trenutna politika”, poručio je Imamović.

Predstavnik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje", koja je organizovala konferenciju za novinare, Sinan Alić kazao je da “zvanično Sarajevo ne pruža dovoljnu podršku i pomoć borcima koji se susretnu sa institucijama pravde bez obzira na to da li je to u ovoj zemlji ili u nekoj drugoj”.

Viši sud u Beogradu osudio je 2. decembra na 12 godina zatvora ratnog starješinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine. U ponovljenom postupku, izricanjem druge prvostepene presude Jurišiću, odbrana je tražila oslobađanje, dok je Tužilaštvo za ratne zločine tražilo kaznu od 15 godina zatvora. Prvu prvostepenu presudu Jurišiću, koja je također iznosila 12 godina zatvora, ukinuo je Apelacioni sud 2010. godine, naloživši ponavljanje postupka suđenja s novim sudskim vijećem. Jurišiću se ponovo sudilo pod optužbom da je kao dežurni operativnog štaba Stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.

“Da su pravne institucije ove države pošteno radile svoj posao, ni Ilija Jurišić ni Samir Hondo, ni Jovan Divjak, ni Ejup Ganić ne bi imali probleme koje su imali. Ilija Jurišić je platio najveći ceh jer njegovo suđenje traje 6,5 godina, od toga je 3,5 godine bio u zatvoru”, kazao je Alić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić rekao je da su građani Tuzle jako ogorčeni i razočarani presudom beogradskog suda. “Mi smatramo da je to politička odluka, da je proces montiran”, kazao je Nišandžić i dodao da se "treba obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava".

Zamjenica predsjedavajućeg OV Tuzla Nada Mladina u svom obraćanju je kazala da neke lokalne zajednice, institucije na državnom nivou u BiH nisu ispunile očekivanja i još uvijek ne shvataju da je ovaj problem globalni problem BiH.

"Da se svaki građanin BiH s pravom osjeća ugroženim i nema pravo na slobodu kretanja. Mi smo šokirani ponovo izrečenom istom presudom", kazala je Mladina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije