Ispražnjen i zatvoren Prihvatni centar “Sedra”

0
Radiosarajevo.ba
Ispražnjen i zatvoren Prihvatni centar “Sedra”
Foto: Anadolija / Kamp Sedra više ne vrši prihvat migranata u USK

Nekadašnji Hotel Sedra od danas i zvanično više nije privremeni prihvatni centar za migrante koji su dolazili i boravili u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Jučer su iseljene i posljednje izbjegličke porodice, piše RTVUSK.ba uz napomenu da su ovi korisnici sada nalaze u Prihvatnom centru smještenom u bihaćkom naselju Borići. Podsjećamo, prihvatni centar Sedra otvoren je 25. jula 2018. godine kao privremeno utočište za porodice s djecom, maloljetnike i predstavnike drugih ranjivih kategorija.

Tokom tri godine njihovog boravka na toj lokaciji smještenoj na obali rijeke Une, nedaleko od puta koji povezuje Bihać i Cazin, tu ipak nisu zabilježeni veći incidenti.

Podsjećamo, jutros je objavljen uznemirujući snimak iz Kampa Lipa u kojem je nastradao migrant, a također napadnuta je i policija.

U Kampu Sedra migranti su imali adekvatne uvjete za boravak, redovnu hranu, umjetničke, sociološke i druge radionice i mogućnost učenja stranog jezika.

Prethodnih mjeseci primjetan je slabiji priliv izbjeglica ove kategorije zbog čega se u skladu sa smještajnim kapacitetima, porodice iz Sedre izmještane u Prihvatni centar Borići.

Tu će boraviti privremeno dok se ne završi uređenje centra Lipa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije