Ispraćaj posmrtnih ostataka iz Visokog

Radiosarajevo.ba
Ispraćaj posmrtnih ostataka iz Visokog

Posmrtni ostaci 534 žrtve genocida u Srebrenici danas će biti ispraćeni iz Visokog u pravcu Potočara gdje će 11. jula biti sahranjeni.

Prema spisku identificiranih, najmlade žrtve su Mehudin Alić i Izudin Alagić koji su imali 14 godina kada su ubijeni 11. jula 1995. godine.

Najstariji su Safet Osmanović i Salih Mešanović koji su ubijeni u 75 godini života.

Kolona vozila s tijelima žrtava krenut će oko 10.15 sati sati pravcem Visoko - Vogošća - Sarajevo.

Predviđeno je da se nakratko zaustavi pred zgradom Predsjedništva BiH kako bi im i građani Sarajeva odali počast.

Potom će kolona krenuti pravcem Baščaršija - Han-Pijesak - Vlasenica, a dolazak u Potočare planiran je isti dan u 16 sati.

Udruženja preživjelih Srebreničana razočarana

Udruženja preživjelih Srebreničana izrazila su razočarenje zbog odbijanja poslanika iz RS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH da 11. juli bude proglašen Danom sjecanja na žrtve genocida u Srebrenici.

O ovoj inicijativi će se usaglašavati članovi Kolegija Parlamenta u naredna tri dana.

Srebrenička udruženja smatraju da je žalosno što će cijela Evropa obilježiti ovaj dan, dok se u BiH, zemlji u kojoj je genocid i počinjen, to neće desiti.

I umjesto da su srpski poslanici pokrenuli inicijativu o proglašenju 11. jula za Dan sjećanja, oni odbijaju suočavanje s vlastitom prošlošću, kaže za Deutsche Welle predsjednica Društva Fadila Memišević.

"Samo onaj dio BiH u kojem se dogodio genocid, koji se zove Republika Srpska, koji je nastao na piramidi kostiju tih ubijenih, oni odbijaju da se suoče sa istinom", rekla je Fadila Memišević.

U međuvremenu, crnogorski parlament je prihvatio je da se na dnevnom redu današnje (09.07.) Skupštine nađe deklaracija o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici kojom je predviđena osuda zločina koji je srpska vojska počinila nad više od osam hiljada civila u julu 1995. godine.

dw-world.de/visoko.co.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije