Ispraćeno 28 tabuta ubijenih Zvorničana

Anadolija
Ispraćeno 28 tabuta ubijenih Zvorničana
Iz Komemorativnog centra Tuzla ka Memorijalnom centru Memići danas je ispraćeno 28 tabuta sa žrtvama ubijenih zvorničkih Bošnjaka.

Od tog broja je samo osam identificirano, dok će 20 njih biti ukopano kao nepoznate osobe.

U Memićima je sve spremno za 18. kolektivni dženaza-namaz, koju će, kako je najavljeno, nakon podne-namaza, predvoditi Husein efendija Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Crni vrh, Ramin grob i Kazanbašča. Najstarija identificirana žrtva je Rahman (Rame) Bećirović koji je ubijen u 71. godini života, dok je najmlađi Sead (Avde) Fejzić ubijen kao 33-godišnjak. Identificirani su još i: Orhan (Ago) Omerović, Ziba (Arifa) Nuhanović, Hašim (Omera) Osmanović, Mehmedalija (Mehmed) Ahmetović, Muhamed (Mehmed) Mujanović i Hasan (Muhamrema) Smajić.

Tokom obraćanja prilikom ispraćaja tabuta s platoa Komemorativnog centra u Tuzli, Sead efendija Seljubac, zamjenik muftije tuzlanskog, pozvao je one koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice, da zbog svoje savjesti više ne skrivaju informacije o njima. Porodicama ubijenih i nestalih uputio je riječi podrške i razumijevanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije