Ispovijest studentice koju je porukama uznemiravao primarijus sa UKC Tuzla

11
Radiosarajevo.ba
Ispovijest studentice koju je porukama uznemiravao primarijus sa UKC Tuzla
Foto: Privatna arhiva / Skandal na UKC Tuzla

Seksualno uznemiravanje, napastovanje ili iskorištavanje žena sve je češće, kako u našoj zemlji, tako i u regionu, o čemu svjedoče brojni medijski natpisi proteklih mjeseci. Međutim, seksualno uznemiravanje studenata je nešto rjeđe, ili se barem o tome ne govori javno, a još rjeđe takvi slučajevi završe podizanjem optužnice.

No, studentica završne godine Medicinskog fakulteta u Tuzli o svom slučaju nije željela šutjeti. Njena priča desila se na UKC Tuzla, a glavni akter je, kako je otkrila za portal Crna hronika, doktor, primarijus Zlatan Alić.

“Ne znam kome i gdje tačno da se obratim, pa vam pišem ovako, u nadi da ćete mi pomoći. Pišem vam anonimno i molim vas da razumijete moje razloge. Strah me je. Ne želim da se moje ime iznosi u javnost, jer ipak ja sam niko, a situacija je ozbiljna“, počela je svoju priču potresena studentica.

Sve što je željela, kaže, bilo je prijaviti oblik seksualnog uznemiravanja koje je doživjela od doktora Alića.

„Odrađujem staž na odjelu za hirurgiju, na UKC-u. Primarno odjeljenje, na kojem sam raspoređena, jeste abdominalna hirurgija, ali kad smo na prijemu, kolege i ja ne propuštamo priliku da vidimo preglede i dijagnostičke obrade koje se vrše na odjelu torakalne hirurgije jer se vrše u istoj prostoriji“, kazala je studentica medicine.

Doktor Alić im je pokazivao slučajeve, objašnjavao postupke, dijagnostičke metode. Tvrdi da se na početku prema njoj i kolegama postavio kao prema djeci. Ali stvari su kasnije poprimile drugačiju dimenziju, priča ona.

„Bio je predivan prema nama, podučio nas dosta toga. Jednom prilikom je zatražio moj broj telefona da bi mi mogao javiti ako bude šta zanimljivo na odjelu, eventualno da me uvede u salu. Svakako da sam mu dala svoj broj. Tu noć mi je poslao prvi SMS. Mislila sam da je razlog tog SMS-a da mi ostane njegov broj. Poruka je bila jako prijatna. Ništa što bi naslutilo ostale poruke koje sam počela dobijati od njega. Druga poruka mi nije imala smisla, pa nisam ni odgovorila. Onda mi je počeo pisati na Viber“, prisjeća se studentica.

Bile su to, kaže, vrlo neprimjerene poruke. „Slika ti je poželjna“, „Ne znam zašto, ali mislim na tebe“, „Sviđaš mi se, vidjet ćemo se da pričamo“, samo su neke od sadržaja poruka koje je dr. Alić upućivao studentici.

Skandal - undefined

Foto: Privatni album

Nakon toga, ova studentica je blokirala broj dr. Alića. No, i nakon toga, on ju je, tvrdi, nastavio zvati.

„Zvao me je sedam puta i pisao mi da mu se javim. Bilo je tu i fizičkog kontakta (dodiri po ruci, tapšanje i zagrljaj), ali tome nisam davala mnogo značaja jer smo ga svi gledali kao oca. Jako me je strah otići gore. I ovo pišem sa dozom straha. Ipak je riječ o uglednom doktoru, a ja sam samo studentica na stažu. Ja moram ići na UKC zbog staža i strah me je šta bi mi se moglo desiti”, kazala je vidno potresena studentica.

Navodi da je svoju prijavu poslala i na adresu menadžmenta fakulteta na kojem studira.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da studentice u Tuzli prolaze kroz traumatična iskustva.

Početkom ove godine na Facebook stranici “Nisam tražila” pojavile su se anonimne ispovijesti studentica Filozofskog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti. Ispovijesti su izazvale veliku buru, ali nažalost, istrage i sankcionisanja odgovornih za ta nedjela nije bilo.

Zabrinjava činjenica da jedan zdravstveni stručnjak, nagrađen počasnom titulom, ima ovakav odnos prema svojim budućim kolegicama. Bila bi to prava sramota da još jedna prijava seksualnog uznemiravanja prođe bez ikakve reakcije nadležnih, kako na univerzitetu, tako i u zdravstvenoj ustanovi.

U vezi ovog slučaja, doktor Zlatan Alić još uvijek se nije oglasio. Portal Radiosarajevo.ba poslao je upit UKC Tuzla, ali do trenutka objave ovog teksta, još nismo dobili odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije