Isporuka biometrijskih pasoša mjesec dana prije roka

Radiosarajevo.ba
Isporuka biometrijskih pasoša mjesec dana prije roka

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj jučer je razgovarao s vršiocem dužnosti predsjednika Uprave "Bundesdruckerei GmbH" Hainzom Otto Meynom o ubrzanju dinamike isporuke biometrijskih pasoša za BiH, dogovorene u ugovoru koji je Ministarstvo civilnih poslova BiH sklopilo s ovom firmom.

Alkalaj je Meynu objasnio važnost koju bi za BiH predstavljao raniji početak isporuke biometrijskih pasoša, posebno zbog ispunjavanja uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH s Evropskom unijom (EU), saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH

Dogovoreno je da, nakon skorog završetka testne faze izdavanja biometrijskih pasoša u BiH, "Bundesdruckerei GmbH", umjesto 15. oktobra ove godine kako je ugovorom dogovoreno, prvu isporuku biometrijskih građanskih pasoša izvrši 15. septembra, a drugu 1. oktobra ove godine, dakle mjesec dana prije ugovorenog roka.

Ovim je ministar obezbijedio uslove za nadležne institucije u BiH za ispunjavanje ključnog uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima - početak kontinuiranog procesa izdavanja biometrijskih pasoša - i time otvorio mogućnost da Evropska komisija u oktobru ove godine konstatuje da je BiH ispunila ključni uslov iz Mape puta, što bi se trebalo reflektovati i u prijedlogu koji bi uputila Vijeću Evropske unije za ukidanje viznog režima za BiH.

O postignutom dogovoru Alkalaj je obavijestio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra civilnih poslova BiH, kako bi mogli poduzeti neophodne naredne korake iz svoje nadležnosti, navodi se u saopštenju.

ONASA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije