Isplata aprilskih penzija trajat će do 10. maja

Radiosarajevo.ba
Isplata aprilskih penzija trajat će do 10. maja


Novac za isplatu vojnih penzija u Federaciji BiH, koji se osigurava iz federalnog budžeta, bit će na računu Zavoda PIO/MIO FBiH najkasnije do petka, 10. maja, piše Dnevni avaz pozivajući se na izvor u Vladi FBiH.

„Zavodu PIO uplatit ćemo 17,7 miliona KM od tranše koju ćemo dobiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Nažalost, novac za ovu namjenu nismo mogli uplatiti ranije zbog nedostatka sredstava odnosno nedovoljnog priliva u federalni budžet“, pojasnili su iz Vlade FBiH.

U izjavi za Dnevni avaz Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO, pojasnio je da ova institucija nije mogla početi s isplatom aprilskih penzija na vrijeme jer Vlada nije bila u mogućnosti ranije prikupiti sredstva.

„Mogli smo početi s isplatom redovnih penzija, ali nismo iz razloga da se ne bi stvarao jaz među penzionerskim kategorijama. Isplata penzija za one koji ih primaju preko pošte počet će danas (u utorak), a u bankama dan kasnije. Međutim, nećemo imati kompletan iznos novca za sve penzionere koji primaju novac preko banaka, pa će to možda potrajati još dan ili dva“, naveo je Krnjić.

Penzioneri nemaju razloga za brigu

Kako kaže Krnjić, protekle sedmice informirao je federalnog premijera Nermina Nikšića o nastaloj situaciji koja se odnosi na isplatu penzija.

„Mogu reći da penzioneri nemaju razloga za brigu i da ovo kašnjenje ne trebaju smatrati trendom. Od ovog mjeseca očekuje se i veći priliv sredstava od doprinosa, tako da nema razloga za zabrinutost“, pojasnio je Krnjić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije