'Ismijavanje demokratskih standarda u BiH'

Radiosarajevo.ba
'Ismijavanje demokratskih standarda u BiH'

 

Inicijativa da Parlamentarna skupština BiH produži mandat gradonačelniku i gradskim vijećnicima Mostara sve do izbora novog sastava usmjerena je na brisanje institucije lokalnih izbora. 

Ukoliko bi se ona uvažila to bi praktično značilo da bi sadašnji sastav vijeća i trenutni gradonačelnik mogli uživati mandat s neograničenim rokom trajanja, rečeno je prilikom današnjeg susreta poslanika u Predstavničkom domu i predsjedavajućeg Kluba poslanika SDP-a Saše Magazinovića s poslanikom u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH Anerom Žuljevićem.

Kada je posrijedi trenutni problem u Mostaru, Magazinović je ukazao na činjenicu da je uloga Parlamentarne skupštine BiH vezana isključivo za izmjenu Izbornog zakona BiH te da PSBiH nije niti smije biti nadležna za ocjenu validnosti mandata gradskih vijećnika i gradonačelnika Mostara. Svaka drugačija praksa predstavljala bi nedopustivu političku zloupotrebu najvišeg zakonodavnog organa Bosne i Hercegovine i gaženje elementarnih demokratskih izbornih principa, navodi se u saopćenju Sektora za odnose s javnošću parlamenta BiH.

Ovakve inicijative, saglasili su se sagovornici, drastična su posljedica dugo prisutnog neodgovornog pristupa rješavanju mostarskih problema čime se stimulišu aktivnosti na održavanju statusa quo. Jer, umjesto da se bave iznalaženjem najboljeg modela za izmjenu Statuta Grada Mostara i budu lideri tog procesa, predstavnici dviju najvećih stranaka u Gradskom vijeću zajednički smišljaju kako će zadržati vlast bez održavanja izbora produžavajući sebi trajanje mandata na neograničeni period. 

Na taj način ne samo da se destimulira postizanje, donosi agencija Fena, bilo kakvog dogovora, pa čak i nastavak ozbiljnih razgovora o izmjeni Statuta Grada, već se istovremeno ismijavaju demokratski standardi i dostignuća u BiH. 

Žuljević je upozorio na nedovoljan angažman međunarodne zajednice, a posebno OHR-a na implementaciji presude Ustavnog suda, imajući u vidu da ta presuda tretira obavezu izmjene trenutnog rješenja u čijem je kreiranju upravo OHR imao značajnu ulogu. 

Njihovu pasivnost, dodao je, ključni politički akteri u Mostaru očito tumače kao prešutnu podršku statusu quo i ponašaju se u skladu s njom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije