Iskustvo žene koja je 22 godine bila žrtva nasilja: Policija nije ništa uradila

1
Radiosarajevo.ba
Iskustvo žene koja je 22 godine bila žrtva nasilja: Policija nije ništa uradila
Foto: AJB / Senada Joldić govori o porodičnom nasilju

Nizama nije bila izolovan slučaj, javlja novinarka Al Jazeera televizije Arduana Pribinja iz Gradačca.

U Gradačcu je organizan u četvrtak, 17. augusta, novi protest na kojem se po '1.000 put' govorilo o femicidu.

Prije protesta je održana i javna tribina o važnosti prevencije nasilja i sistemskog rješavanja tog društvenog problema.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

S oba skupa, svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, upućen je niz zahtjeva. Između ostalog, traži se uvođenje pravne definicije femicida, uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida, obezbjeđivanje adekvatnog sistema zaštite žrtava, hitne izmjene zakona o posjedovanju oružja, efikasniji sistem prevencije nasilja i usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom.

Novinarka Arduana Pribinja je u Gradačcu javno razgovarala sa ženom koja kaže da je više od dvije decenije trpjela nasilje.

“Policija kada dođe kaže šta mi možemo pijanom čovjeku. Odvedemo ga i pritvorimo, ali on će se opet vratiti. Umjesto da njega pritvore, oni meni kažu šuti. Ne znam više ni sama koliko sam puta prijavljivala policiji nasilje u posljednje 22 godine. Ja sam s četvero djece 2015. godine napustila kuću bilo je nemoguće to za izdržati. Kada sam se vratila i sigurne kuće predala sam dokumentaciju za razvod braka. Međutim, u međuvremenu moj muž je preminuo. A bilo je nemoguće živjeti u tom okruženju” kazala je Senada Joldić, žrtva porodičnog nasilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije