Iskoristio bonske ovlasti: Schmidt suspendovao zakon o nepokretnoj imovini RS

5
L. M.
Iskoristio bonske ovlasti: Schmidt suspendovao zakon o nepokretnoj imovini RS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt suspendovao je zakon o nepokretnoj imovini RS, a koji je trebao stupiti na snagu večeras u ponoć.

Christian Schmidt odluku je donio nakon vanredne sjednice Vijeća za provedbu mira, te intervencije Ustavnog suda BiH "da hitno reaguje, jer bi u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta".

Član 1.

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Nalog od 12. aprila 2022. godine ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine", br. 22/22) će se primjenjivati na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti ("Službeni glasnik RS" br. 16/23) čija primjena se obustavlja do stupanja na snagu konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ili dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku o privremenim mjerama u vezi s navedenim zakonom.

Član 2.

Visoki predstavnik zadržava pravo da dodatno produži primjenu Naloga od 12. aprila 2022. godine, s ciljem da se obustavi primjena bilo kojeg budućeg zakona ili drugog pravnog akta, kojima se jednostrano reguliše pitanje državne imovine na način za koji visoki predstavnik smatra da onemogućava postizanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine.

Iz SDA poslali upozorenje Christianu Schmidtu

Iz SDA poslali upozorenje Christianu Schmidtu

Najavljeno je, podsjetimo, nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti spornog zakona, od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 11 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH (PS BiH) na čelu sa SDP-om, ali delegata u Domu naroda PS BiH na čelu sa SDA.

S obzirom da Ustavni sud BiH nije reagovao, to je učinio OHR.

Schmidt je sličan zakon suspendovao i prošle godine u aprilu, dan prije stupanja na snagu do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije