Iz SDA poslali upozorenje Christianu Schmidtu

12
Radiosarajevo.ba
Iz SDA poslali upozorenje Christianu Schmidtu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo SDA

Iz Stranke Demokratske Akcije saopštili su da se oštro protive namjerama Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, da dodatnim odlukama nameće rješenja kojima je cilj da se u formiranju vlasti Federacije Bosne i Hercegovine zaobiđe volja Kluba Bošnjaka.

"Zahtijevamo da visoki predstavnik i njegov ured odmah obustave tajne razgovore koje vode s dijelom političkih stranaka, čiji su detalji procurili u javnost i odustanu od nametanja novih odluka", navodi se u saopštenju.

Pored toga, izrazili su i zabrinutost o tome da se pomenuti razgovori vode u koordinaciji sa zvaničnim Zagrebom, kao što je bio slučaj i prilikom izborne noći kada je nametnut novi izborni zakon.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

"Tom odlukom je Visoki predstavnik, umjesto sankcija zbog blokade implementacije izbornih rezultata iz prethodnog mandata, nagradio HDZ BiH i ojačao njihovu poziciju", naveli su iz SDA.

S obzirom na to da se prema Ustavu BiH, vlast u Federaciji konzenzusom imenuju predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba koji su izabrani u klubovima naroda, a njihov dogovor potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH, kazali su da se bez bošnjaka ruši balans kojim se štite prava konstitutivnih naroda.

DW o kontroverznoj emisiji Bohmermanna: Bura se ne stišava, pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu

DW o kontroverznoj emisiji Bohmermanna: Bura se ne stišava, pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu

"Pokušaj da se jednokratnim rješenjima omogući da federalnu vlast imenuju predstavnici Hrvata i Srba, bez Bošnjaka, ruši balans kojim se štite prava konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Bošnjaka koji čine preko 70 posto građana Federacije BiH", dodaju iz ove stranke.

Od zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) su zatražili da zaustave OHR u namjeri da počini novo nasilje nad Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH.

Za kraj, poručili su da bi novom izmjenom izbornog zakona dodatno produbio krizu i izazvao nesagledive posljedice provocirajući opravdani revolt stotina hiljada birača, čiju volju, kako tvrde iz SDA, Visoki predstavnik želi poništiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije