Iranski špijuni rade i u BiH

Radiosarajevo.ba
Iranski špijuni rade i u BiH


U aktivnostima Iranske obavještajne službe sigurno nije zaobiđena ni BiH, kao ni ostale zemlje regiona poput Srbije, rekao je direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) Armin Kržalić.

 “BiH može imati sigurnosne štete i od drugih obavještajnih službi, ne samo od iranske. Naše sigurnosne službe trebale bi pratiti rad tih agenata, posebno onih koje se povezuju s terorizmom“, smatra Kržalić.

Više od 30.000 agenata Iranske obavještajne službe rasuto je širom svijeta, u svim zemljama u kojima Teheran procjenjuje da ima svoje interese, navedeno je u posebnom izvještaju koji je dostavljen Pentagonu i američkom Kongresu.

Jedan dio agenata, kako se navodi u izvještaju, prenosi novinska agencija Fena pisanje Dnevnog avaza, aktivan je u Hrvatskoj, dok domaći eksperti smatraju da iranski obavještajci godinama djeluju i u BiH. Također u Izvještaju se bez isticanja konkretnih obavještajnih aktivnosti navodi da su agenti „spremni braniti interese Irana svim metodama, od terorističkih napada, preko atentata, do industrijske špijunaže".

S druge strane, generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović smatra da je cifra od 30.000 agenata ipak velika te dodaje da sumnja da Iran može toliko investirati u obavještajne strukture i prikupljanje obavještajnih podataka.
 
Teheran je, kako se navodi u izvještaju, nedavno formirao tzv. i cyber zapovjedništvo, tijelo koje nadzire odbrambene i ofanzivne operacije sajber ratovanja, nakon što je virus "Stuxnet" izazvao haos u iranskim sistemima za obogaćivanje urana.
  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije