IQAir: Sarajevo je i večeras grad zagađenog zraka

6
Radiosarajevo.ba
IQAir: Sarajevo je i večeras grad zagađenog zraka
Foto: Radiosarajevo.ba / Sarajevo, zagađenje zraka 20. dec 23.

Naslov i tekst ažurirani u četvrtak, 18. januara, u 17:52 sati nakon analize portala Raskrinkavanje.ba.

Sarajevo je i večeras, 20. decembra, prema podacima IQAir-a, švicarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane za kvalitet zraka, grad čiji građani udišu izrazito zagađen zrak.

Na tablici uživo – indeks zagađenosti zraka u glavnom gradu BiH je 370.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Isti izvor navodi kako je koncentracija čestica PM2.5 u Sarajevu trenutno 64 puta veća nego što to preporučava Svjetska zdravstvena organizacija, a savjeti na stranici IQAir su - ako ste kući, zatvorite prozore, a ako morate izlaziti vani, obavezno nosite masku.

I Eko akcija upozorava građane i navodi da je zrak opasan.

Vlada KS u pet općina proglasila "Uzbunu" zbog zagađenja zraka!

Vlada KS u pet općina proglasila "Uzbunu" zbog zagađenja zraka!

"Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom", navode iz Eko akcije.

Podsjetimo, zbog prekomjernog zagađenja zraka, Vlada KS večeras je proglasila epizodu "Uzbune" u zoni koja obuhvata općine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Ilidža, uz primjenu interventnih mjera. Na području ostalih općina na snazi ostaju mjere iz epizode Upozorenje.

Odlukom Vlade, naređuje se obveznicima primjene ovog plana da provode propisane interventne mjere koje su u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i smanjenja emisija zagađujućih čestica, a to su općine, resorna kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, saobraćaja, obrazovanja, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, javna komunalna preduzeća i zavodi, pravna i fizička lica, privredni subjekti, postrojenja za sagorijevanje i tehnoloških postrojenja, te proizvođači toplotne energije.

Tokom Uzbune, zabranjuje se svim fizičkim i pravnim licima da voze automobile i teretna vozila čiji motori imaju normu EURO3 i manju. Za praćenje provođenja ove mjere su zaduženi Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Također se privremeno zaustavljaju svi tehnološki procesi koji rezultiraju emisijama prašine u zrak, gdje je to tehnički izvodivo, odnosno ako tehnološki procesi omogućavaju zaustavljanje. U slučaju da zbog karakteristika tehnološkog procesa nije moguće njihovo potpuno zaustavljanje, iste je potrebno svesti na tehnički minimum. Okolišna inspekcija KUIP-a je zadužena za praćenje provedbe ove mjere.

Epizoda Uzbune propisuje i maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš, kao i obezbjeđenje besplatnog javnog prevoza ili subvencioniranja voznih karti tokom trajanja te epizode. Nosilac ove mjere je Ministarstvo saobraćaja KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije