Ipak nove cijene grijanja, plina i vode?

Radiosarajevo.ba
Ipak nove cijene grijanja, plina i vode?


Tragom informacije da Vlada Kantona Sarajevo ne odustaje od nauma da poveća cijene vode, grijanja i plina, danas smo kontaktirali nadležne u Kantonu.

Zvanično nam ovu informaciju u Kantonalnoj vladi niko nije želio potvrditi. Pokušali smo doći i premijera KS Fikreta Musića te sarajevskog ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Abida Jusića, koji je i predložio povećanje cijena te je jedan od najvećih lobista za više cijene vode, grijanja i plina. Ipak, danas je do sarajevskih funkcionera bilo nemoguće doći. Barem službenom linijom.

„Premijer i nekolicina ministra službeno su odsutni; iz tih razloga je odgođena i ovosedmična sjednica Vlade. Bez njih ne možemo komentirati ovu inicijativu, ali možemo otkriti da zvaničan prijedlog odluke o korekcijama cijena do Vlade još nije došao“, rečeno nam je u Službi za odnose sa javnošću Vlade KS.

Ono o čemu se (nezvanično) govori unutar struktura Kantonalne Vlade u Sarajevu jeste da se intenzivno radi na završavanju socijalnog programa koji će zaštititi najugroženije kategorije naših sugrađana, ali i predložiti mjere štednje unutar javnih preduzeća Toplane, Vodovod i kanalizacija, te Sarajevogas.  

Prema prijedlogu povećanja cijena, nova cijena vode bila bi viša za 30 feninga, odnosno povećala bi se sa 1,22 KM, koliko je sad, na 1,52 KM.

Iz Toplana su opet zahtijevali da se cijena grijanja po kvadratnom metru stambenih objekata poveća na 1,63 KM, što je povećanje od 45 feninga. Za poslovne objekte, Toplane za svaki kvadratni metar traže cijenu za 63 feninga veću od današnje – 4,76 KM.

Najmanje povećanje traže u Sarajevogasu. Oni svojim korisnicima namjeravaju naplatiti četiri feninga više od aktuelnih cijena kubika plina – 0,91 KM (privatni stambeni objekti) i 1,12 KM (poslovni prostori).

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je odluku o povećanju cijena donijela u novembru prošle godine, što je dovelo do građanskih protesta. Čak je i sarajevski Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH oštro osudio povećanje cijena, a posebno opasnim su ocijenili donošenje odluke prije njenog razmatranja od strane Ekonomsko-socijalnog vijeća KS.

Vlada je odluku ubrzo povukla, uz obrazloženje kako se prvo moraju napraviti socijalni programi koji će zaštiti najugroženije, a tek onda povećavati cijene.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije