Inzko: Zabrinutost zbog nerješavanja pitanja 'Sejdić-Finci'

Radiosarajevo.ba
Inzko: Zabrinutost zbog nerješavanja pitanja 'Sejdić-Finci'
/ Valentin Inzko (Visoki predstavnik u BiH), Roderick Moore (Prvi zamjenik visokog predstavnika )<br />FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) izrazili su zabrinutost situacijom u BiH i nedostatkom napretka u realizaciji programa 5+2.

Pozvali su nadležne vlasti da poduzmu sve neophodne mjere u cilju rješavanja preostalih pitanja.

"Upravni odbor je izrazio duboku zabrinutost zbog nerješavanja pitanja 'Sejdić-Finci', krize u Federaciji BiH i Mostaru", istakao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na konferenciji za medije upriličenoj po završetku dvodnevnog sastanka PIC-a.

Upravni odbor je iznenađen nedostatkom volje političkih lidera u BiH da riješe probleme koji umnogome otežavaju život građana BiH.

"Ovo je posebno izraženo ako sve pogledamo u kontekstu napredovanja ostalih zemalja. Pitam vas, šta je teže za riješiti, odnos Beograda i Prištine ili 'Sejdić-Finci' i Mostar?", upitao je Inzko.

Međunarodna zajednica smatra da su pitanja u BiH itekako rješiva te da je sve što je potrebno dobra volja i malo truda.

PIC je razmatrao i pitanje neizdavanja JMB te zaključio da je nedopustivo da ovu nadležnost preuzmu niži nivoi.

Također, pozdravljena je inicijativa za reformu Ustava FBiH koju su pokrenuli domaći eksperti.

Upravni odbor PIC-a pozvao je sve nadležne na poštivanje odluka ustavnih sudova jer je, istaknuto je, nepoštivanje istih preraslo u zabrinjavajuću praksu.

Nadležni su pozvani da što hitnije riješe vojnu imovinu, a u cilju približavanja NATO-u.

Za nemogućnost dogovora krivi SDA i HDZ BiH

O situaciji vezanoj za Mostar, novinare je izvjestio prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore koji je kao krivce za nemogućnost dogovora imenovao SDA i HDZ BiH.

"Ove dvije stranke su se, uz ostalih šest, obavezale na pronalaženje kompromisa i OHR-u i PIC-u, ali nisu održali obećanje. Moram reći da smo pripremili dokument s rješenjima koja su prihvatljiva svima, uz spremnost na kompromis. I niko ne bi bio oštećen. Ali, ove dvije stranke ne žele odstupiti niti za milimetar od svojih stavova, iako su svjesni da neće dobiti podršku od ostalih učesnika u vlasti u Mostaru", kazao je Moore.

Odgovarajući na pitanje da li će OHR početi koristiti Bonske ovlasti, Inzko je kazao da o tome dugo nije bilo priče na sastancima PIC-a, ali da je danas pomenuta i ta mogućnost.

"Moram reći da je ovaj put bilo najviše raspoloženja, ali odluka nije donesena", istakao je Inzko.

Nadalje, PIC je pozvao na pronalaženje rješenja za osjetljivo pitanje lokacije crkve na Budaku. Ovo se nije svidjelo ambasadoru Ruske Federacije u BiH te je odbio potpisati komunike, distancirajući se na ovaj način i od svih ostalih zaključaka sastanka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije