Inzko: "Vrijeme je da BiH stane na svoje noge"

Radiosarajevo.ba
Inzko: "Vrijeme je da BiH stane na svoje noge"

Ilustracija: RadioSarajevo

EU i SAD su zabrinute zbog zastoja u reformskim procesima u BiH. U pitanju su i evropske, ali i evroatlanske integracije zemlje. Portparol Evropske komisije, Amadeo Tardio, za Deutsche Welle je izjavio:

“Mislimo da BiH rizikuje da zaostane u odnosu na druge države regiona, koje ostvaruju značajan progres u pravcu svoje evropske perspektive. Na predstojećoj konferenciji u vojnoj bazi u Butmiru, želimo da okupimo političke lidere u BiH i da im prenesemo poruku hitnosti u pravcu sprovođenja reformi. U suprotnom, rizik je zaista veliki da BiH zaostane.”

Političari u BiH će morati da se izjasne

Iz Evropske komisije poručuju da će ovoga puta na liderima u BiH biti da više sami pričaju i objasne šta će konkretno da preduzmu za napredak svoje zemlje. Amadeo Tardio, portparol Evropske komisije objašnjava:

“Nije na Amerikancima i Evropljanima da više diktiraju agendu. Agenda već postoji. Porebni reformski procesi su već jasno zacrtani.Dakle na bosanskohercegovačkim liderima je da sada daju odgovore i predlože načine. Oni su tu prvenstveno odgovorni pred svojim narodom.”

BiH napredovala u nekim oblastima

Sljedeće nedjelje Evropska komisija će predstaviti godišnji izvještaj o napretku zemlja Zapadnog Balkana u reformskim procesima neophodnim za evrointegracije. Iz kabineta evropskog komesara za proširenje, Olija Rena, kažu da je vidljiv progres u regionu, a u slučaju nekih zemalja taj progres ocjenjuju čak i kao značajan. Tu kao primjere navode prvenstveno Hrvatsku, ali i Srbiju.

“U BiH napredak je vidljiv u nekim oblastima”, kaže za Deutsche Welle Amadeo Tardio.

On međutim ističe da je evropska perspektiva i dalje motor progresa za cijeli region koji je prošao kroz tešku političku i ekonomsku situaciju.

Inzko: BiH se mora pripremiti da stane na svoje noge


Bosna i Hercegovina se mora pripremiti da stane na svoje noge pošto će ove sedmice vjerovatno početi primjena mjera ka okončanju njenog statusa kao međunarodnog protektorata, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Inzko je u intervjuu Reutersu rekao da bi se BiH trebala pripremiti za period bez visokog predstavnika i kako građani trebaju prevazići sindrom zavisnosti.

Također je rekao kako situacija u BiH od okončanja rata nikada nije bila gora. Na sutrašnjem sastanku predstavnika EU i SAD sa bh. liderima u Butimiru jedna od tema biti će i zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Lajčak: Međunarodna zajednica neće dopustiti raspad BiH

Međunarodna zajednica neće dopustiti raspad BiH. Ovo je sinoć u Bratislavi izjavio ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Bivpi visoki predstavnik u BiH stiže danas u višednevnu posjetu BiH u okviru koje će učestvovati sutra na sastanku predstavnika EU i SAD sa bh liderima sutra u Butmiru. Lajčak je uoči dolaska u Sarajevo rekao da će sa bh zvaničnicima razgovarati o tome kako da se zaustavi negativan tok, stabilizira stanje i BiH počne napredovati. Lajčak je optužio domaće lidere da uspješno parazitiraju na izazivanju lažnog osjećaja ugroženosti i da im politička blokada odgovara.

dw-world.de/radiosarajevo.ba


Vezano:
Tihić: Zaustaviti negativne trendove
Očekuje se širi konsenzus domaćih lidera
BiH na dnevnom redu EU i SAD

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije