Inzko: Uspjeh u Butmiru olakšao bi gašenje OHR-a

Radiosarajevo.ba
Inzko: Uspjeh u Butmiru olakšao bi gašenje OHR-a

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da bi uspjeh butmirskog sastanka olakšao posao Savjetu za provođenje mira /PIK/ koji bi već na narednoj sjednici idućeg mjeseca mogao da odlučuje o zatvaranju OHR-a, prenosi Srna.

On je za „Nezavisne novine“ rekao da ustavne promjene nisu uslov za zatvaranje OHR-a i da entitetsko glasanje nije predmet razgovora u Butmiru.

„U više navrata sam rekao da ustavne promjene nisu uslov za odlazak OHR-a. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je jednom `pet plus dva plus jedan`. Nije to uslov. Međutim, za približavanje EU i NATO očekuju se neke ustavne promjene da bi država bila funkcionalnija, ili u slučaju NATO-a, da ima jednostavnije komandne strukture“, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je naveo da je jedan nacrt dokumenta bio spreman i da su na njemu radili Šveđani i eksperti iz ureda Havijera Solane i Stejt dipartmenta.

„Dakle, postojao je nacrt, ali se on mijenja svaki dan, jer traju pregovori. Za nekog je priohvatljivo nešto, za drugog nije to, nego nešto drugo, tako da se on stalno mijenja, ali nema još neki konkretni oblik“, rekao je Inzko.

Prema njegovim rječima o teritorijalnoj organizaciji i njenim izmjenama nije bilo govora ni u jednom trenutku, nego je razgovarano o usklađivanju ustava sa konvencijama o ljudskim pravima.

Inzko je istakao da do sada nije bilo razgovora o reduciranju entitetskog glasanja.

Govoreći o gašenju OHR-a, on je rekao da radi na pripremama i posebno na tome da budu ispunjeni uslovi „pet plus dva“, te da radi na popisu imovine.

„Lično sam za tranziciju, ali odluka će biti donesena na sjednici PIK-a 18.i 19.novembra. To je kratko vrijeme, možda će se oni opredijeliti za neku uslovnu odluku ili da čekamo sjednicu PIK-a u martu. To ne znam, ali radim da dođe do tranzicije OHR-a“, naveo je Inzko, prenosi Srna.

Vezano: English: Niz promjena u paketu za Butmir

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije