Inzko u Washingtonu: Promjene ne idu dovoljno brzo

Radiosarajevo.ba
Inzko u Washingtonu: Promjene ne idu dovoljno brzo

Visoki predstavnik za BiH, Valentin Inzko, koji će sutra govoriti pred Vijećem sigurnosti u New Yorku, danas je boravio u Washingtonu.

U intervjuu za Glas Amerike, Inzko je rekao da je jedan od razloga za posjetu Washingtonu razgoor sa novim pomoćnikom američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije, Philom Gordonom, nakon Bidenove posjete BiH.

Inzko očekuje podršku pred Vijećem UN-a u New Yorku, ali i u Washingtonu očekuje slične reakcije.

Na pitanje o tome kakve su šanse da BiH ispuni preostalih 27 uvjeta za ukidanje viznoga režima, Inzko je rekao:

"Meni bi lično bilo drago da se to što prije završi i da se vize ukinu. Medjutim, sve zemlje na jugoistoku Evrope dobili su uslove koje treba ispuniti. Bilo ih je dosta. Za BiH ih je bilo 174, svi su ispunjeni osim 27. Mislim da će sada Vijeće ministara učiniti sve da po hitnom postupku riješi ovih 27 otvorenih pitanja, kao što su biometrijski pasoši, kontrola granica, i tako dalje: da bi BiH mogla ući u grupu u kojoj se nalaze Makedonija i Srbija."

Inzko se složio da bi se cijeli proces ubrzao kada bi se političari našli u toj situaciji, da čekaju u redu za vize.

"Gradjani u BiH smatraju, a ja isto mislim, da promjene ne idu dovoljno brzo", rekao je Inzko. "Jedanput sam spomenuo da je Hrvatska prošle godine promjenila 200 zakona, a BiH 16, od čega samo 7 u vezi sa EU. Dakle, moglo se učiniti više, a ja ću sutra dati izvještaj u kojem ću ukazati i na pozotivne i na negativne stvari", dodao je.

VOAnews/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije