Inzko traži od NSRS poništenje zaključaka o prenosu nadležnosti

Radiosarajevo.ba
Inzko traži od NSRS poništenje zaključaka o prenosu nadležnosti

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

Inzko u pismo koje Srna posjeduje podsjeća da je donošenjem ovih zaključaka Narodna skupština usvojila stav Vlade RS da je 68 nadležnosti preneseno sa RS na institucije BiH i poručuje da se ovim zaključcima ugrožava sistem raspodjele nadležnosti između države i entiteta.

"Mišljenje Vlade RS i zaključci Narodne skupštine dovode u zabludu , pogrešni su i stoga neprihvatljivi", tvrdi Inzko.

On najavljuje da će o ovom problemu obavijestiti Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira i po potrebi odlučiti o daljem postupanju.

Inzko kaže da je posebno uznemiren zbog činjenice da neke od nadležnosti koje su navedene kao prenesene sa RS na BiH obuhvataju nadležnosti koje su izričito nabrojane u Ustavu kao nadležnost koje pripadaju BiH.

On tvrdi da su nadležnosti koje nisu izričito navedene u Ustavu, a koje je preuzela BiH, u potpunosti u skladu sa Ustavom.

"Premda ovi zaključci ne spadaju u kategoriju opštih pravnih akata, poslovnikom NSRS se predviđa da oni proizvode pravno obavezjući učinak na određene subjekte poput Vlade i ministarstava RS. Kao takvi ovi zaključci će ih samo odvratiti od njihove obaveze da se u potpunosti pridržavaju Ustava BiH", poručuje Inzko.

On u pismu navodi da su prema Ustavu BiH odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da su entiteti dužni da se u potpunosti pridržavaju Ustava i odluka institucija BiH.

Pismo međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka upućeno je 25. maja predsjedniku NSRS Igoru Radojičiću, predsjedniku RS Rajku Kuzmanoviću, premijeru Miloradu Dodiku, potpredsjednicima NSRS Šefketu Hafizoviću i Nadi Tešanović, a odnosi se na skupštinske zaključke o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH od 14. maja.

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić rekao je da je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio pismo Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem zahtijeva da budu poništeni zaključci od 14. maja u vezi sa Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

"Kolegijum Narodne skupštine RS danas je informisan o ovom pismu. Zatraženo je od parlamentarnih stranaka, poslaničkih klubova i grupa da unutar sebe o ovom pitanju obave konsultacije do naredne sjednice Kolegijuma, odnosno da daju određeni stav kako bismo mogli dalje postupiti", rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da je Narodna skupština RS kolektivni organ i da niko ne odlučuje pojedinačno, ni stranka niti pojedinac, zbog čega je potrebno da se u redovnoj proceduri, ili na sjednici Narodne skupštine, ili na neki drugi način, izjasne o ovom pitanju.

Nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS, Radojičić u izjavi novinarima nije želio da spekuliše kakav će stav zauzeti političke stranke, poslaničke grupe i klubovi.

rtrs/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije