Inzko se nadao da će RS odustati od zaključaka

Radiosarajevo.ba
Inzko se nadao da će RS odustati od zaključaka

Vlada RS-a ne prihvaća promjenu načina odlučivanja u Elektroprijenosu BiH, a članovima iz toga entiteta naloženo je da više ne sudjeluju u radu kompanije, javlja FTV.

Vlada ne prihvaća ni nalog supervizora za Distrikt Brčko za koji tvrde da nije u skladu sa konačnom arbitražnom odlukom.

Najavili su i da će kod nadležnih sudova pokrenuti procese i podnijeti prijave protiv svih visokih predstavnika za BiH u zemljama iz kojih dolaze, zbog, kako su naveli, kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma.(opširnije)

OHR: 'Vlasti RS opsturiraju Elektroprijenos još od 2008. godine'

Direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević podsjetio je da je osnivanje Elektroprijenosa, kao jedinstvene državne kompanije, bio i jedan od uvjeta za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU-om te jedan od uvjeta u okviru Evropskog partnerstva, prenosi FTV.

Posebno zabrinjava, navode iz OHR-a, što je nepoznata sudbina približno 150 miliona KM koje bi se trebale nalaziti na računu Elektroprijenosa, a predviđene su za ulaganje. Reviziju je ranije odbio generalni direktor Elektroprijenosa Dušan Mijatović.

"Ukoliko on odbije raditi kao generalni direktor, mora se osigurati kontinuitet u radu ove kompanije i naredni je potez na menadžmentu - takav kontinuitet oni moraju osigurati", kazali su u OHR-u, javlja FTV. (opširnije)

Inzko se nadao da će RS odustati od zaključaka


Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izrazio je nadu da će političko vođstvo Republike Srpske (RS) odustati od usvojenih zaključaka koji se tiču njegove odluke o budućem statusu preduzeća ''Elektroprenos'', prenosi Srna.

Vezano: Inzko osigurao funkcioniranje Elektroprenosa BiH

Inzko je istakao da su njegove odluke čisto ''tehničke'', navodeći da je direktoru Dušanu Mijatoviću, te Upravnom i Izvršnom odboru ove kompanije produžio mandat kako bi ona mogla dalje da funkcioniše.

Navodeći da su vlasnici ovog akcionarskog društva FBiH i RS, Incko je naglasio da dva vlasnika treba da se dogovore o budućem razvoju tog preduzeća i izrazio nadu će premijeri RS i FBiH naći konstruktivno rješenje.

Iako je RS odbacila tu njegovu odluku, Inzko je izrazio uvjerenje da će se, ako RS još jednom razmotri situaciju i profit od tog preduzeća, dva vlasnika dogovoriti o budućnosti preduzeća.

''Za tango je potrebno dvoje. Ne može samo jedna osoba da ga igra'', rekao je Inzko za RTRS i naglasio da dva vlasnika moraju i da odluče u slučaju da žele likvidirati kompaniju.

Odgovarajući na konstataciju novinara da ima mnogo preduzeća u kojima ima problema i da bi mogao da interveniše i u njima, Inzko je istakao da bi mu bilo drago da koristi bonska ovlašćenja da bi pokrenuo privredu.

Inzko: 'Elektroprijenos je jako zdravo preduzeće'


On je za ''Elektroprenos'' rekao da je to jako zdravo preduzeće koje je 2007. i 2008. godine ostvarilo profit od 55 miliona KM i 5,5 miliona KM poreza.

''Posljednjih godinu dana to preduzeće nije dobro funkcionisalo zbog neproduženih mandata i drugih razloga. U tom preduzeća sada treba da se nalazi 150 do 170 miliona KM za buduće investicije. Mislim da to preduzeće treba održati u životu i zato sam ja produžio mandate'', naglasio je Incko.

On je istakao da je 1999. godine donesena odluka da se u slučaju zakonite podjele ''Elektroprenosa'' imovina te kompanije koja se nalazi u Brčko distriktu automatski smatra imovinom distrikta, te dodao da su nekadašnji premijeri RS Dragan Mikerević i FBiH Ahmet Hadžipašić 2. juna 2005. godine na osnovu Dejtona potpisali ugovor o osnivanju ''Elektroprenosa'' i da su odgovarajući zakoni prihvaćeni u parlamentu BiH.

Nametnute zakone OHR-a Vlada RS je odbacila, ocjenjujući da zadiru u vlasničke odnose i krše akcionarska prava RS, koja su zaštićena međunarodnim normama.

Vlada Republike Srpske danas će razmatrati Informaciju o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a koji se odnose na elektroenergetski sistem RS i BiH, prenosi Srna.

Vezano: Nijedan entitet ne može potraživati imovinu Elektroprijenosa BiH

srna/fena/rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije