Inzko sa liderima političkih stranaka

Radiosarajevo.ba
Inzko sa liderima političkih stranaka


Završen sastanak, dogovorili se da će se dogovarati


Prema prvim informacijama, današnji sastanak visokog predstavnika Valentina Inzka sa predstavnicima pet političkih stranaka ne bi se mogao nazvati 'tračkom nade za BiH' kako je to jutros priželjkivao gospodin Inzko.

Predsjednik SDA, Sulejman Tihić nakon sastanka je pokazao da je rezigniran Dodikovim sposobnostima manipulacije.

"Svaki put jedno potpiše, a onda u javnosti govori potpuno druge stvari, izmišlja i izokreće stvari koje je potpisao kako bi se opravdao pred svojim glasačima. Ne slušajte šta govore ni Tihić ni Dodik, gledajte šta je potpisano", izjavio je Tihić.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik kazao je da su lideri pet stranaka postigli konsenzus o pitanjima koja se odnose na liberalizaciju viznog režima.

"Vidljivo je stalno neko jadikovanje kako odluka EU pravi probleme samo Bošnjacima. Mislim da više Bošnjaka ima hrvatski pasoš nego što Srba ima pasoš Srbije", kaže Dodik.

Dodik smatra da je izostanak Zlatka Lagumdžije (SDP) i Harisa Silajdžića (Stranka za BiH) jasan pokazatelj odnosa tih stranaka prema procesu dogovaranja.

Tihić je nakon sastanka izjavio i da je 'prudski proces zapao u veliku krizu zbog govora mržnje Milorada Dodika.'

Tokom susreta dogovoreno je da sljedeći sastanak bude organiziran u avgustu.


Počeo sastanak u OHR-u

Na sastanak u zgradi OHR-a stigli su Sulejman Tihić, Božo Ljubić, Safet Halilović , Milorad Dodik, te Dragan Čović.

U izjavi za medije prije početka sastanka Inzko je kazao da se nada da će današnji sastanaka rezultirati tračkom optimizma za bh. javnost.

"Razgovarat ćemo o državnoj i vojnoj imovini, liberalizaciji viznog režima, te o ustavnim promjenama", kazao je Inzko.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić bio je optimističan u pogledu današnjeg sastanka.

"Želio bih da ovaj sastanak bude zabilježen kao početak procesa ustavne reforme. Realno je i da danas postignemo dogovor oko preostalih obaveza iz paketa za liberalizaciju viznog režima", kazao je Ljubić

Lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je "sinonim za prudski sporazum, dogovor bh. lidera".

"Ako je u razgovoru stranac onda to nije to. Zahtjev Tihića je bio da se razgovori prošire. Mislim da za to nije bilo potrebe", objasnio je Dodik te konstatovao da Ljubić u ovim pregovorima "totalno nepotreban, ali da nema ništa protiv da dođe ko hoće".

Još jednom je podvukao da nije za to da "stranac vodi bilo kakav proces".

Predstavnik SBiH Safet Halilović kazao je da od sastanka 'ne očekuje ništa spektakularno'.

S ovim mišljenjem suglasan je i lider HDZBiH Dragan Čović, dok predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić nije želio davati izjave za novinare.

Danas sastanak visokog predstavnika sa liderima političkih partija

Dolazak na sastanak potvrdili su predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić, dok je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija odbacio poziv.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić nije se oglasio u vezi sa pozivom na skup, ali je njegova partija ranije pozdravila opredijeljenost visokog predstavnika u BiH da se što prije uspostavi širi politički proces sa učešćem što je moguće većeg broja političkih stranaka.

U Inckovom pozivu navodi se da bi trebalo da se razgovara o budućim mehanizmima koordinacije između političkih stranaka u BiH, neriješenim i bitnim pitanjima iz Mape puta za ukidanje viznog režima, o državnoj i vojnoj imovini, te procesu ustavnih reformi.

"Najvažnija tema sastanka biće realizacija preostalih obaveza iz 'mape puta' za liberalizaciju viznog režima, izjavila je u srijedu portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

Ona je pojasnila da je to ključno pitanje za građane BiH i da Incko očekuje da svi politički lideri daju konstruktivan doprinos i obezbijede da građani BiH ne budu izolovani.

Prema njenim riječima, na sastanku će biti riječi i o ostalim važnim pitanjima, poput ispunjavanja pet ciljeva i dva uslova.

Govoreći o učesnicima sastanka, ona je navela da su u Dubrovniku obavljene konsultacije sa prudskom trojkom o tome ko bi trebalo da učestvuje u proširenom procesu i da su na osnovu njihovih zahtjeva pozivnice upućene liderima Socijaldemokratske partije BiH i Stranke za BiH.

Iz SNSD-a je rečeno da će Dodik prisustvovati sastanku koji predstavlja nastavak aktivnosti učesnika prudskog procesa oko usaglašavanja važnih pitanja za budućnost BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odazvaće se sastanku u Sarajevu na koji je OHR pozvao petoricu lidera političkih stranaka u BiH radi nastavka razgovora o ključnim pitanjima u BiH, rekao je Srni potparol HDZ-a BiH Mišo Relota.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić potvrdio je dolazak na sastanak i istakao da treba uraditi sve da bi i BiH bila uvrštena na listu zemalja "bijelog šengena" zajedno sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija neće prisustvovati sastanku, jer kako je obrazložio, smatra da je za njega prudska trojka, kao i vladajuća koalicija, već odavno politički mrtva.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije