Inzko: PSBiH ima ključnu ulogu u reformskim procesima

Radiosarajevo.ba
Inzko: PSBiH ima ključnu ulogu u reformskim procesima

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Inzko izjavio je danas u Sarajevu kako Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) ima ključnu ulogu u reformskim procesima, te da mora biti pokretač pozitivnih pomaka na evropskom putu naše zemlje.

"Amandman za Brčko je odličan primjer dogovora, dogovora koji je rezultat kompromisa i dijaloga", istaknuo je Inzko u izjavi za medije datoj nakon susreta s članovima Kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH.

U tom kontekstu, podsjetio je na iskustvo EU temeljeno na zajedničkim vrijednostima - dijalogu, dobrovoljnosti i zdravom kompromisu koji dugoročno gledano, i pored prisutnih teškoća, otvaraju dobru perspektivu, a što može biti primjer Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Inzko smatra kako je za BiH najvažnije da pomaci na njenom evropskom putu budu kreirani vlastitim snagama, te da prisustvo visokog predstavnika bude sve manje potrebno.

"Evropa ima veliki interes da između Slovenije, Hrvatske i Grčke ne bude neka 'crna rupa' i zainteresirana je da sve zemlje regiona uđu u EU i budu punopravne članice te porodice", kazao je Inzko.

Dodao je kako o tome svjedoči i posljednji susret bh. šefa diplomatije u Češkoj - zemlji predsjedavajućoj EU-a, uz uvjerenje da će slična poruka biti odaslana i sa susreta koji slijede u toku ove sedmice kada u posjetu Bosni i Hercegovini stižu tri ministra vanjskih poslova - Švedske, Francuske i Češke Carl Bilt, Bernard Kouchner i Karel Schwarzenberg.

Inzko naglašava kako je to snažna poruka EU-a da je BiH evropska zemlja, da su njeni stanovnici evropejci i da imaju evropsku budućnost i sudbinu, te da je jedini put koji BiH ima evropski put.

Prva službena posjeta novog visokog predstavnika PSBiH bila je prilika i za informiranje o brojnim prioritetnim pitanjima koja su u fokusu interesovanja bh. institucija i njihovih partnera iz međunarodne zajednice.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ilija Filipović potcrtao je važnost otklanjanja zastoja na evropskom putu BiH i spremnost da se dijalogom i kompromisom pristupi rješavanju svih otvorenih pitanja.

Poruku sličnog sadržaja uputio je i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić uz napomenu kako pozitivni pomaci u BiH u najvećoj mjeri zavise od spremnosti bh. političara za dijalog i kompromis, te da od toga ovisi i učešće međunarodne zajednice u donošenju važnih odluka.

Tokom susreta visokog predstavnika s članovima Kolegija oba doma PSBiH bilo je riječi i o obavezama koje proistječu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te dokumenta Evropsko partnerstvo, kao i o pitanjima liberlizacije viznog režima, državnoj imovini, revidiranoj strategiji povratka i predstojećoj ustavnoj reformi.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije