Inzko produžio mandat stranim sudijama i tužiocima

Radiosarajevo.ba
Inzko produžio mandat stranim sudijama i tužiocima

Međunarodni predstavnik Valentin Inzko donio je odluku o produženju mandata na još tri godine stranih sudija i tužilaca u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, javlja Srna.

Inzko je rekao da će strane sudije i tužioci ostati u odjeljenju za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u funkciji savjetnika, te da u ovom slučaju nije iskoristio bonska ovlaštenja.

Premijer RS-a Milorad Dodik već je najavio da će eventualno nametanje odluke o njihovom ostanku biti odbačeno u institucijama RS-a, prenosi Srna.


Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Michael Tatham podržava odluku visokog predstavnika u BiH

“Velika Britanija pruža punu podršku odluci Visokog predstavnika da produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima koji rade u odjelu za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) jasno je istakao da bi odlazak međunarodnog osoblja značajno i negativno uticao na kapacitete Bosne i Hercegovine da ispuni svoje međunarodne obaveze u odnosu na ICTY. Ovaj korak Visoki predstavnik je preduzeo tek nakon upornih, ali neproduktivnih napora da uvjeri političare u Bosni i Hercegovini da sami izvrše ovu odgovornost," navodi se u saopćenju iz britanske ambasade.

Izjava ambasadora Vijeća za provedbu mira o stranim sudijama i tužiocima

Dodik i dalje protiv

Premijer RS-a Milorad Dodik ponovio je da se RS protivi produženju angažmana stranih sudija i tužilaca u BiH na bilo kojem nivou te da odluka o njihovom ostanku predstavlja „pravno nasilje“, prenosi Fena.

„Mi to ne prihvatamo. Bio je ranije stav Narodne skupštine RS-a da se u sektoru ratnih zločina zadrže na nekom nivou strane sudije i tužioci, ali mislim da nakon ove sramne odluke vezano za 'Tuzlansku kolonu', više nisu ispunjeni uslovi za tako nešto“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da će entitetski parlament ponovo odlučivati o nametnutoj odluci visokog predstavnika Valentina Inzka produženju mandata na još tri godine stranih sudija i tužilaca u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina.

Dodik je ponovio i raniji stav kojim se protivi postojanju Suda i Tužilaštva BiH jer su „vještačka tvorevina mimo Dejtonskog sporazuma i mimo Ustava BiH“, prenijela je Fena.

Vezano:
Društvo za ugrožene narode: Protest zbog Inzkove odluke
Vlada RS-a odbacuje Inzkove odluke
HDZ 1990 o obje odluke visokog predstavnika
SDU BiH: Inzko nastupa kao portparol šefa SNSD-a



radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije