Inzko predao Špiriću popis državne imovine

Radiosarajevo.ba
Inzko predao Špiriću popis državne imovine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka koji mu je predao popis državne imovine, koji je uradio Ured visokog predstavnika.

Predsjedavajući Špirić je rekao da je potrebno postići sporazum o raspodjeli imovine da bi bili ispunjeni uvjeti za tranziciju OHR-a, uz konstataciju da je za to potreban i politički dogovor.

Dobro je, dodao je, ako je OHR završio taj popis, "iako bi bilo dobro da su to uradile domaće institucije".

"Nakon toga mislim da treba postići sporazum o raspodjeli imovine da bi se ispunilo onih 'pet plus dva' famoznih uslova za tranziciju OHR-a. To traži jedan širi politički dogovor. Što se tiče Vijeća ministara, na nama neće stajati. Dva puta sam pokušavao da u okviru Vijeća ministara dođem do odluke, da napravimo dakle inventuru one imovine koja je neophodna za ustavno funkcionisanje institucija vlasti BiH", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Nažalost, istaknuo je, da nije imao podršku bošnjačkog dijela ministara.

"Vidjećemo, ali naprosto moramo zagristi taj 'vrući krompir', dakle moramo da vidimo šta nam je neophodno da bismo mogli funkcionisati kao država u skladu s Ustavom. Ali gotovo je sigurno da one poruke koje dolaze iz OHR-a da će svi nivoi vlasti, dakle država, entiteti, lokalne zajednice morati imati svoju imovinu", prenijela je Fena Špirićeve riječi, prije susreta sa Inzkom.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije