Inzko pred Vijećem sigurnosti: Stalno opstruiranje reformi

Radiosarajevo.ba
Inzko pred Vijećem sigurnosti: Stalno opstruiranje reformi

Pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko rekao je da se ne može opravdati opstruiranje hitnih reformi koje bi pomogle da se poboljšaju životni uvjeti u BiH, kako iz moralnih tako i iz političkih razloga.

"Trudit ću se da ova jednostavna činjenica bude u centru javne debate, rekao je Inzko. U isto vrijeme, tražit ću promjenu političke paradigme koja u drugi plan stavlja praktična i hitna ekonomska pitanja i umjesto toga ističe glasne i nekonstruktivne stavove", rekao je on.

Prezentirajući izvještaj visokog predstavnika Vijeću sigurnosti, Inzko je rekao da je od kraja prošle godine "postignut određeni napredak ka postizanju našeg cilja - a to je BiH kao mirna, funkcionalna država, na čvrstom putu ka integraciji u Evropu".

Spomenuo je i Prudski proces, "kojim su omogućeni dogovor o državnom budžetu za 2009., obećanje o otpočinjanju pregovora o ustavnoj reformi, ubrzano ispunjenje preostalih ciljeva i uvjeta koje je Vijeće za implementaciju mira postavilo za tranziciju iz OHR-a u angažman predvođen EU, uključujući i usvajanje državne strategije za rješavanje slučajeva ratnog zločina i ograničeni napredak na rješavanju pitanja državne imovine i imovine odbrambenih struktura te donošenje ustavnog amandmana o Brčkom 26. marta, prvog amandmana na dejtonski ustav koji je usvojen konsenzusom i kroz konstruktivnu debatu".

Inzko je rekao da su se, nasuprot tome, "retorika koja vodi ka podjelama i zvanične rezolucije kojima se osporava suverenitet, ustavni poredak i teritorijalni integritet BiH - nastavili".

Rekao je da neki od visokih političkih funkcionera iz Republike Srpske "napadaju legitimitet institucija - sudskih, tužilačkih, policijskih, ekonomskih, obavještajnih i odbrambenih - i na čelu su nastojanja da se ranije reforme usmjerene ka izgradnji države kao i one koje je diktirala EU, vrate unazad."

Trenutna situacija u zemlji zahtijeva pojačani angažman EU i šire međunarodne zajednice, zaključio je Inzko, te istakao da velika većina građana BiH i dalje podržava evroatlantske integracije i prosperitet, sigurnost i samopoštovanje koje bi one donijele.

"Ima napretka, iako je on spor i imamo osnove da smatramo da će pozitivne stvari odnijeti pobjedu nad negativnim. To je ono što građani BiH žele i mi im i dalje moramo pomagati da to i postignu", rekao je.

Inzko se 27. maja u Washingtonu sastao s visokim dužnosnicima State Departmenta s kojima je razgovarao o nužnim koracima nakon zajedničke posjete potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

FENA/SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije