Inzko: Povezivanje BiH s NATO-om potaknut će proces evropskih integracija

Radiosarajevo.ba
Inzko: Povezivanje BiH s NATO-om potaknut će proces evropskih integracija

Foto: RadioSarajevo.ba

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Valentin Inzko u srijedu je boravio u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, gdje se sastao s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom i obratio Sjevernoatlantskom vijeću NATO-a, javlja Fena.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a je u kratkim crtama opisao razvoj političke situacije u Bosni i Hercegovini i napredak koji je postignut u provođenju reformi, kao i perspektivu naše zemlje za priključenje u euroatlantske integracije.

Naglašavajući svoju potpunu podršku zahtjevu za pridruživanje Akcionom planu za članstvo koji je BiH nedavno podnijela, Inzko je rekao kako očekuje da će u državnom budžetu za 2010. godinu biti osigurana sredstva potrebna za daljnju modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Bosna i Hercegovina još treba napredovati u pogledu prijenosa vlasništva na državu nad šezdeset i devet lokacija potrebnih za odbrambene svrhe u budućem periodu i pokazati održiv i konkretan napredak u provođenju Akcionog plana za pojedinačno partnerstvo i Procesa planiranja i razmatranja.

"Povezivanje Bosne i Hercegovine s NATO-om imat će neprocjenjiv značaj za odnose BiH s regijom i potaknuti procese evropskih integracija", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a, a prenosi Fena.

Inzko je zahvalio glavnom tajniku NATO-a Rasmussenu na kontinuiranom angažmanu NATO-a u BiH i posvećenosti BiH.

Zahvalio je Sjevernoatlantskom vijeću NATO-a na konstantnoj pažnji koja je usmjerena na našu zemlju, kao i na opredjeljenju da omogući BiH da postane punopravna članica Saveza putem usvajanja akata u zakonodavnim organima zemalja članica, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije