Inzko: Pored Daytona, referendum je kršenje i rezolucija UN-a

Radiosarajevo.ba
Inzko: Pored Daytona, referendum je kršenje i rezolucija UN-a
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko boravi u posjeti Banjoj Luci, gdje je planirano da razgovara s predsjednikom entitetske vlade Miloradom Dodikom. Inzko će se sastati i sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, kao i s liderima Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem i Demokratske partije Draganom Čavićem, saopćeno je iz OHR-a.

Referendum za predizborne poene


Ako bi vlasti u Republici Srpskoj istrajale u planovima za održavanje referenduma kojim bi se osporavale odluke visokog predstavnika, to bi predstavljalo, ne samo kršenje Daytonskog sporazuma, već i direktno kršenje nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, tvrdi visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, prenijela je Srna.

"Ako se ovo pitanje želi iskoristiti kao predizborna priča za skupljanje jeftinih poena, onda Vladu RS niko ne može spriječiti u tome da na to troši energiju", rekao je Inzko za "Euroblic".

Prema njegovim riječima, do sada nije bilo nijedne odluke visokog predstavnika koja nije provedena, pa tako će biti ispoštovana i posljednja njegova odluka /o produženju mandata stranim sudijama i tužiocimau BiH/.

"OHR ne može odvesti BiH u EU"

Inzko je poručio da je vrijeme da se provedu reforme i da BiH krene dalje kao što rade ostale zemlje u regionu, i da treba prestati sa izazivanjem međunarodne zajednice, jer je došlo vrijeme da se radi s njom u interesu cijele zemlje.

On je naglasio da je jasna pozicija međunarodne zajednice, kao i njegova, o pitanju ustavnih aranžmana, posebno u smislu teritorijalnog uređenja, a to znači da će se pomoći domaći dijalog koji kompromisom i konsenzusom mora naći rješenja na zadovoljstvo svih.

Inzko je naveo da OHR ne može odvesti BiH u EU, već to mogu učiniti domaći političari, naglašavajući da će i poslije zatvaranja OHR-a Daytonski sporazum postojati i da se on mora poštovati.

NSRS danas o ostanku stranih sudija i tužilaca

Po završetku redovne, Narodna skupština Republike Srpske danas će održati i posebnu sjednicu, sa jednom tačkom dnevnog reda - stavovima Vlade RS-a povodom odluka visokog predstavnika od 14. decembra o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima.

DW: Kome pripada državna imovina

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije