Inzko poništava zaključke NSRS?

Radiosarajevo.ba
Inzko poništava zaključke NSRS?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko regaovat će na zaključke objavljene u Službenom glasniku Republike Srpske.

Kako saznaje Dnevni avaz, visoki predstavnik dobio je zahtjeve Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, ali i još nekih država, da odlučno djeluje i poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Vezano: U Službenom glasniku objavljeni zaključci NSRS

Odluka je na Inzku da li će i kada koristiti bonska ovlaštenja.

Evopska unija imala je čvrste zahtjeve da se ova ovlaštenja ne koriste, ali je Inzko, kako piše Avaz dobio veliku podršku iz SAD i zahtjev Velike Britanije za "čvrstu reakciju".

Sjedinjene Države, kako piše Avaz, u utorak su prema OHR-u, ali i glavnim gradovima Unije, poslale vrlo jasan stav da "zahtijevaju oštar odgovor" na posljednju provokaciju iz RS.

Vezano: Inzko o stavovima i zaključcima Skupštine RS-a

Isti stav zastupaju Velika Britanija, Njemačka i Francuska, koje smatraju da se već previše popuštalo Dodikovim zahtjevima i da se na to sada mora početi uzvraćati.

Javier Solana i neke države EU žele vidjeti "političko rješenje", a istupanje Tihića iz prudskog procesa ne daje nadu da bi se stvari mogle riješiti kompromisom između čelnih ljudi vladajućih partija.

Vezano: DW: Solana protiv Inzka i Bonskih ovlasti

Ostaje da se vidi kada i kako će Inzko djelovati i da li će poništi zaključke Narodne skupštine manjeg bh. entiteta.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije