Inzko podsjetio Vijeće ministara na raniju odluku

Radiosarajevo.ba
Inzko podsjetio Vijeće ministara na raniju odluku

Ured visokog predstavnika pojasnio je danas, da kada je u pitanju obustava daljnje raspodjele sredstava od sukcesije, koju je ranije dogovorilo Fiskalno vijeće BiH, nije riječ o odluci visokog predstavnika Valentina Inzka.

Glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić izjavila je da je u svom pismu visoki predstavnik samo podsjetio Vijeće ministara BiH na njihovu odluku o načinu raspodjele sredstava od sukcesije iz 2002 godine, te na činjenicu da država ne može biti isključena.

Inzko je, također, istaknuo da i građani Brčkog plaćaju poreze te da stoga i oni imaju pravo na beneficije koje dolaze putem sredstava iz sukcesije.

U vezi sa današnjim komentarima ministra finansija RS-a Aleksandra Džombića da visoki predstavnik nije imao pravo da donosi odluke u vezi sa raspodjelom sredstava od sukcesije, iz OHR-a poručuju da nije na njemu da interpretira mandat visokog predstavnika.

"To je pitanje za visokog predstavnika i PIC", rekla je Radetić.

Odgovarajući na današnje izjave premijera RS-a Milorada Dodika, Radetić je navela da je jasno da neće biti nikakvih promjena vanjskih granica BiH.

"Samo integralna BiH se može pridružiti Evropskoj uniji. Dayton dozvoljava poboljšanja Ustava, ali ona moraju biti zasnovana na konsenzusu", rekla je ona.

Za Dodikove komentare kada je u pitanju prenos nadležnosti, u OHR-u kažu da "nisu ozbiljni".

"Nadležnosti o kojima on priča pripadaju državi, u skladu sa Daytonskim sporazumom", izjavila je glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije