Inzko: Podrška čelnika FPÖ-a Dodiku šteti austrijskim interesima u BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko: Podrška čelnika FPÖ-a Dodiku šteti austrijskim interesima u BiH
/ Bečki Standard se pozvao i na naš portal
Visoki predstavnik Valentin Inzko kritikovao je prisustvo Johanna Gudenusa, bečkog dogradonačenika, subotnjem mitingu vlasti RS-a u Banjoj Luci.

Gudenus je izrazio podršku "pravu na samoopredjeljenje" građana RS-a i potom prošetao Banja Lukom u društvu najviših entitetskih funkcionera predvođenih Miloradom Dodikom. U svom vatrenom govoru predsjednik manjeg bh. entiteta još jednom je pozvao na secesiju RS-a od BiH.

Razgranate su veze između desnopopulističke Gudenusove Slobodarske partije Austrije (FPÖ) s Dodikovim nacionalističkim SNSD-om.

Nedavno je Dodik pozvao Srbe koji žive u Austriji da na izborima glasaju za FPÖ, a potom čestitao pobjedniku prvog kruga predsjedničkih izbora Norbertu Hoferu kojeg je opisao kao "prijatelja Srba".

Dodik je u septembru prošle godine boravio u Beču i posjetio Hofer koji mu je rekao da "podržava napore Republike Srpske da sâma odredi svoju budućnost".

To što Dejtonski mirovni sporazum ne dozvoljava secesiju međunarodno priznate države BiH ne zabrinjava vjerovatnog budućeg austrijskog predsjednika.

"Nešto što nije stvoreno u jedinstvu ne može se razvijati u jedinstvu", rekao je Hofer za BiH. Usput je Hofer zatražio nod svog zemljaka, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, da što prije razbije suverenitet BiH.

Inzko nije ostao dužan. U intervjuu za bečki Standard visoki predstavnik objasnio je da bi ono što propagira Hofer razbilo državu BiH.

"Hoferovi istupi su potpuno neodgovorni i neprihvatljivi. Priča o bilo kakvom referendumu na kojem bi se etničke grupe polarizovale dovodi do napetosti a krajnji rezultat mogla bi biti migracija prema Austriji", upozora Inzko.

Hofera podsjeća da će ovakvim istupima i dalje biti dobrodošao u Banjoj Luci ali ne i u glavnom gradu BiH - Sarajevu.

"Austrija je dobrodošao partner i najveći investitor na Balkanu upravo zbog svoje uravnotežene vanjske politike. Jednostrani potezi mogu naškoditi našem ugledu", rekao je Valentin Inzko za bečki Standard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije