Inzko: PIC će odlučivati o zatvaranju ili transformaciji OHR-a

Radiosarajevo.ba
Inzko: PIC će odlučivati o zatvaranju ili transformaciji OHR-a

Vijeće za implementaciju mira (PIC) želi da zna stavove političara u BiH o različitim pitanjima bilo da se radi o državnoj ili o vojnoj imovini i o svim drugim, kazao je danas u Sarajevu novinarima Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

"Zato sam jučer počeo konsultacije s liderima, a ovih dana ići ću i u Banju Luku da bih dobio jasnu sliku o stavovima političara", dodao je Inzko, a prenosi Fena.

Vezano: Inzko počinje novu rundu pregovora sa stranačkim liderima

Također je kazao da će PIC odlučiti o zatvaranju OHR-a, ali da će im on dati analizu stanja.

Razlog ovim sastancima jeste i mogući dolazak visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton u BiH, koju će vjerovatno zanimati analiza stanja u BiH, kazao je on.

Na pitanje novinara zašto OHR nije ranije djelovao kada je u pitanju Zakon o referendumu u Republici Srpskoj, Inzko je kazao da prvo želi da vidi šta je sadržaj zakona te da onda donese konačan stav.

"Ako zakon bude izlazio iz okvira Republike Srpske i bude mogao dovesti u pitanje BiH, tada će to biti druga stvar", rekao je visoki predstavnik, a prenosi Fena.

Komentirajući nedavnu izjavu člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića 'da OHR treba da se bavi važnijim pitanjima u BiH od sankcija u RS-u', Inzko je kazao da sankcija za sada nema.

"Moja pitanja su dejtonska pitanja, dok bi se političari mogli baviti drugim pitanjima kao što su pitanja korupcije, ekonomije, edukacije itd. Zadužen sam za Dejtonski sporazum", pojasnio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko: "Domaći čelnici moraju riješiti pitanje raspodjele državne imovine"

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu na odvojenim sastancima sa predsjednicima SDA, Sulejmanom Tihićem, SDP-a, Zlatkom Lagumdžijom, i HDZ-a BiH, Draganom Čovićem.

Tokom ovih sastanaka, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je bosanskohercegovačke stranačke čelnike na pojačan angažman kako bi se postigao konkretan i konstruktivan napredak ka održivoj raspodjeli državne imovine.

Inzko je istakao da "Vijeće ministara, entitetske vlade kao i Vlada Brčko Distrikta moraju postići međuvladin sporazum o državnoj imovini koji će osigurati da svaki nivo vlasti ima u vlasništvu imovinu koja mu je potrebna kako bi obavljao svoje ustavne i zakonske nadležnosti. Ovo je posao koji moraju uraditi domaći lideri".

Današnji sastanci su bili u sklopu serije sastanaka, u vezi sa predstojećim sastankom Vijeća za provedbu mira, koje će ove sedmice visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko održati sa stranačkim liderima u BiH na kojima će se razgovarati o neriješenim pitanjima programa «pet plus dva» koja se odnose na državnu i vojnu imovinu, saopćio je OHR/EUSR Pres-ured.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije