Inzko otkrio šta su rekli Amerikanci i Nijemci o upotrebi bonskih ovlasti

10
Radiosarajevo.ba
Inzko otkrio šta su rekli Amerikanci i Nijemci o upotrebi bonskih ovlasti
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Valentin Inzko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je da Sjedinjene Američke Države nisu izgubile interes za našu zemlju. 

"Svaki put kada Matthew Palmer dolazi u BiH dolazi kako bi pružio američku podršku", kazao je Inzko u intervjuu za N1.

Dodao je da pored svih kriza u svijetu koje su mnogo krupnije od one u Bosni i Hercegovini, specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan je našao vrijeme da dođe u BiH zbog čega mu je zahvalan. 

Inzko je otkrio da će Palmer doći ponovo za tri, četiri sedmice. 

Upitan da li je sa Palmerom razgovarao o zatvaranju OHR-a, reformi Ustava BiH..., Inzko je odgovario da još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a. 

"Što se tiče reforme Ustava BiH - vrijeme je. Kada bude pozitivna procjena političke situacije u zemlji i puna implementacija Dejtona - tada će biti vrijeme da se zatvori OHR. Sada ne možemo reći da je vrijeme za zatvaranje, posebno pored retorike o otcjepljenju", kazao je Inzko gostujući u programu N1. 

Što se tiče bonskih ovlaštenja, Inzko je rekao da je američka administracija kada je bio u Vijeću sigurnosti eskplicitno kazala da se upotrijebe bonske ovlasti ako bude potrebne, to su, kaže, tražil i Nijemci. 

"Ja sam pristalica da su dobra domaća rješenja najbolja, ali ako se nastavi sa ovakvom situacijom doći će do promjene raspoloženja međunarodne zajednice i tražit će se upotreba bonskih ovlaštenja, ali ne zbog nas, nego zbog interesa naroda. Iskreno da vam kažem, raspoloženje za upotrebu bonskih ovlaštenja  je veće sada nego prije pet godina, ali nikakva odluka još nije donesena", rekao je Incko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije