Inzko oštro kritikovao Dodika

Radiosarajevo.ba
Inzko oštro kritikovao Dodika

Vijeće za provedbu mira u BiH završava danas dvodnevno zasjedanje, tokom kojeg su članovi Vijeća jučer razgovarali sa liderima vodećih političkih stranaka.

Osnova za razgovore na sjednici Vijeća za provedbu mira bili su butmirski sastanci o ponuđenom američko-evropskom paketu ustavnih promjena za BiH i drugi polugodišnji izvještaj koji je visoki predstavnik Valentina Inzko uputio Vijeću sigurnosti UN-a.

Inzko u izvještaju Vijeću sigurnosti UN naveo kako je BiH u proteklih pola godine napravila veoma mali napredak u reformama, a najoštrije kritike upućene su na račun Vlade i Narodne skupštine RS, javljaju agencije.

Vlada RS, prema Inzkovom stavu, stalno napada državne institucije, nadležnosti i zakone, konstantno izaziva autoritet visokog predstavnika i Koordinacionog odbora Vijeća za implementaciju mira. Uz to su prisutni antidejtonsko djelovanje i nacionalistička retorika, naveo je visoki predstavnik, piše Slobodnaevropa.org.

Državne nadležnosti potkopavaju se akcijama Vlade RS i NSRS kada je u pitanju ispunjavanje uslova iz Evropskog partnerstva i liberalizacije viznog režima. Zakoni koji su predloženi pred državnim parlamentom iz ovih oblasti oboreni su upravo zbog protivljenja Republike Srpske, navodi se u izvještaju.

Također primjetan je i trend u kome političke partije prihvate zakone u Vijeću ministara a potom ih na jednom ili oba doma Parlamenta BiH obore, što utiče na produktivnost parlamenta.

Dodikove antidejtonske aktivnosti

Poziv premijera RS Milorada Dodika vojnicima srpske nacionalnosti u Oružanim snagama BiH da se vrate iz Gruzije Inzko je okarakterisao kao antidejtonske aktivnosti, uz napomenu da „kao premijer RS, nema komandnu odgovornost i ne bi trebalo da se miješa u nadležnosti koje pripadaju isključivo državi.“

Milorad Dodik u izvještaju je oštro kritiziran i zbog izjava o ratnim dešavanjima u BiH.

„Njegove izjave bile su pune provokacija na račun ratnih zločina i masakra, međunarodnih sudija i tužilaca, nelegitimnost BiH i njen opstanak, pozivao je na referendum, također, opisivao je moje odluke kao neustavne, ilegalne i kriminalne.“ - navodi Inzko.
Kako piše Slobodnaevropa.org, uz navedeno, data je i ocjena kako se odnosi između Srba i Bošnjaka zaoštravaju kad Bošnjaci iz Vijeća naroda RS donose odluku da neće učestvovati u radu tog organa zbog povrede nacionalnog interesa.

Premijer RS tad je zaprijetio da će izbaciti SDA iz vladajuće koalicije tog entiteta, prijetio je i da će ukinuti Vijeće naroda iz entitetskih institucija, jer to nije Daytonska institucija.

Inzko je podsjetio i na poništavanje zaključaka NSRS u maju ove godine a koje se odnose na prijenos nadležnosti sa RS na BiH, što je kako se tvrdi, znatno podiglo tenzije u zemlji.

Među opstrukcijama iznijeta je blokada imenovanja Sadika Ahmetovića za ministra sigurnosti BiH, za šta je Inzko optužio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića i stranku kojoj pripada - Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Inzko se dotakao i podjele pet miliona konvertibilnih medijskim kućama što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog uticaja na njihovu nezavisnost, tim prije što se opozicione stranke žale na nedovoljnu zastupljenost u medijima, kako državnim tako i privatnim.

Visoki predstavnik navodi i kako je 18. septembra morao donijeti odluku za "Elektroprijenos" BiH kako bih spriječio uništenje Elektroprenosa BiH, zbog konstantnog bojkota i opstrukcija iz RS, piše Slobodnaevropa.org.

Izvještaj visokog predstavnika bi se pred Vijećem sigurnosti UN trebao naći 23.novembra.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije