Inzko: OHR će biti zatvoren kada se za to steknu uvjeti

Radiosarajevo.ba
Inzko: OHR će biti zatvoren kada se za to steknu uvjeti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Iznko ponovio je da on ne donosi odluke da li ostaje OHR u BiH ili ne, već Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) te da se nada da će do toga doći u dogledno vrijeme, kada BiH bude sve bliža Briselu.

Na tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da OHR treba ugasiti, Inzko je rekao da se on treba obratiti PIC-u, a ne njemu lično.

Ponovio je da će se OHR u BiH zatvoriti kada se za to budu stekli svi uvjeti, ispunjena agenda '5 plus 2'.

Na Dodikovu tvrdnju da je OHR u BiH "u ranijem periodu masovno kršio svoja ovlaštenja i prava te doprinio destabilizaciji u BiH", Inzko je rekao da misli da se izjava entitetskog predsjednika odnosi na neke njegove prethodnike.

"Jako oprezan s korištenjem bonskih ovlaštenja, koje sam koristio oko 30 puta, ali to su bila pomilovanja i neke druge tehničke odluke. Posljednju godinu uopće se nije koristila ta mogućnost", rekao je visoki predstavnik i potvrdio da mu je Dodik prethodno na sastanku govorio "općenito" o OHR-u i o tome šta je radio, te spomenuo jednog od njegovih prethodnika.

Inzko je ipak dodao da je i u prošlosti PIC podržavao odluke visokih predstavnika, koji su ih i donosili na osnovu većine u tom tijelu.

Kazao je i da se na jedan način već radi na gašenju OHR-a.

"Za vrijeme Paddya Ashdowna bilo je 800 saradnika, a kada sam došao, nakon odlaska Miroslava Lajčaka 250. Sada ih imamo oko 120. Ipak, o gašenju OHR-a odlučuje PIC i takve odluke nije još bilo, a nadam se da će biti u neko dogledno vrijeme kada BiH bude sve bliža Briselu. Taj trenutak čekamo kada bude ispunjeno pitanje 'Sejdić-Finci', kazao je visoki predstavnik.

Pozvao je BiH da se ugleda na zemlje iz susjedstva na evropskom putu te kazao da je za nas najvažnije da dobijemo status kandidata i da bi bilo dobro da se naredne godine, kada se obilježava "godišnjica jednog velikog konflikta, pošalju poruke mira, ali i BiH dobije status kandidata s EU".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije