Inzko: O zatvaranju OHR-a u februaru

Radiosarajevo.ba
Inzko: O zatvaranju OHR-a u februaru

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da će se o terminu zatvaranja OHR-a u BiH odlučivati, najvjerovatnije, u februaru sljedeće godine, a ne na predstojećem sastanku Savjeta za provođenje mira, javlja Srna.

Inzko, koji se juče u Briselu obratio Sjevernoatlantskom savjetu NATO-a, rekao je da se lično zalaže za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU i dodao da je butmirski proces, koji je bio jedna od tema izlaganja, opisao kao "najveći, i na najvišem nivou, napor međunarodne zajednice u BiH od Dejtona".

On nije u potpunosti isključio mogućnost da do sastanka Savjeta za provođenje mira bude postignut određeni napredak u razgovorima.

"Pregovarački tim je u BiH upravo angažovan u razgovorima s Bošnjacima i Hrvatima, a u Banjaluci je generalni direktor za inostrane i vojnopolitičke poslove pri Generalnom sekretarijatu Savjeta EU Robert Kuper. Rekao sam i Savjetu NATO-a svoj stav da ne treba očekivati veliki prasak, nego da će se prema cilju ići korak po korak", rekao je Inzko u razgovoru za Srnu i dodao da Savjet NATO-a svjestan ozbiljnosti napora koji se ulaže u BiH.

Butmirski paket bez radikalnih promjena

Odgovarajući na pitanje da li je istina da međunarodna zajednica nudi prerađen butmirski paket s nekim izmjenama, Inzko je rekao da ukoliko i postoje promjene, one nisu radikalne.

"Možda ima novih elemenata, a možda i nema. To je proces koji ima svoj tok. Ali, ako i postoje to nisu neke radikalne promjene, nego modfikacije postojeće ponude", rekao je Inzko.

Odgovarajući na pitanje da li je uključena Rusija, koja je izrazila velike rezerve prema butmirskom procesu, visoki predstavnik je odgovorio da je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu prošle sedmice rekao da ustavne promjene neće biti uslov.

"Iako bi ustavne promjene pomogle BiH na evropskom putu, one neće biti uslov u butmirskom procesu. Ići će se korak po korak", dodao je Inzko.

Vezano: Inzko: Povezivanje BiH s NATO-om potaknut će proces evropskih integracija

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije