Inzko: Neka HDZ predloži jakon kandidata

Radiosarajevo.ba
Inzko: Neka HDZ predloži jakon kandidata

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tvrdi da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje vlasti u BiH, a informacije o njegovoj navodnoj spremnosti da poništi entitetsko glasanje naziva spekulacijama.
 
Govoreći o provođenju političke platforme koju su potpisale četiri stranke, Inzko kaže da platforma ima šansu ali je jako delikatno pitanje oko Hrvata.
 
"Dejtonski šablon kaže da u vlasti moraju biti zastupljena sva tri konstitutivna naroda. Platforma ima šansu, ali jako je delikatno pitanje oko Hrvata. Nova federalna vlada uskoro će obilježiti 100 dana svoga rada, pa neka javnost ocijeni da li je uspješna ili ne", rekao je Inzko za "Politiku".
 
On je najavio da će se pitanjem položaja Hrvata "ozbiljnije" pozabaviti odmah nakon što BiH dobije izvršnu vlast. "U svakom slučaju neke stvari se moraju mijenjati i zato ću ja, odmah poslije konstituisanja vlasti, razmisliti kako se to može popraviti. Hrvat mora biti na čelu Vijeća ministara BiH i ja to podržavam, a HDZ treba da predloži jednog jakog kandidata", dodao je Inzko.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije