Inzko ne očekuje imenovanje specijalnog američkog izaslanika za BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko ne očekuje imenovanje specijalnog američkog izaslanika za BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko izjavio je večeras u Banjoj Luci da ne očekuje da će biti imenovan specijalni američki izaslanik za BiH.

Ako bi američki specijalni izaslanik i došao u BiH, Inzko smatra da bi on sarađivao sa svima koji mogu pomoći da se riješe neki problemi u našoj zemlji.

„SAD ovdje ima svog ambasadora i ne očekujem imenovanje i specijalnog izaslanika”, kazao je visoki predstavnik u izjavi novinarima.

Na današnjem sastanku Inzka i premijera RS-a Milorada Dodika razgovarano je o posjeti Bosni i Hercegovini potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena i Javiera Solane, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije.

Inzko i Dodik su također najavili i skori sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH te entitetskih vlada i OHR-a kako bi se pronašlo rješenje vezano za neka otvorena pitanja u vezi sa usvajanjem zakona neophodnih za liberalizaciju viznog režima BiH s Evropskom unijom.

BiH je, kazao je Inzko, ispunila 147 postavljenih uvjeta, a smatra da je moguće pronaći rješenje za ona koja na to još čekaju.

Bilo riječi i o državnoj imovini u BiH, što je jedan od ciljeva za zatvaranje OHR-a odnosno transformiranje u ured specijalnog izaslanika EU.

Visoki predstavnik je i o tom pitanju najavio skori sastanak nadležne radne grupe kako bi se ubrzalo rješavanje tog problema.

Dodik je izrazio podršku usvajanju neophodnih zakona za liberalizaciju viznog režima te ocijenio dobrim najavu o održavanju sastanka nadležnih predstavnika na svim nivoima o tom pitanju.

U vezi s državnom imovinom, entitetski premijer je rekao da treba smanjiti predviđeni rok za popis državne imovine.

Upitani da komentiraju nalog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarika Sadović Uredu za suradnju s Interpolom BiH da odmah kontaktira Glavni ured Interpola u Lyonu i zatraži povlačenje potjernica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem „Dobrovoljačka”, Dodik i Inzko su kratko kazali da se time bave nadležni organi odnosno sudovi.

Nakon sastanka Dodik i Inzko prošetali su banjalučkim ulicama do glavnog gradskog trga, gdje je zakazano otvaranje Svjetskog prvenstva u raftingu „Banja Luka 2009”.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije