Inzko nametnuo set zakona vezanih za Distrikt Brčko

Radiosarajevo.ba
Inzko nametnuo set zakona vezanih za Distrikt Brčko

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko danas je donio više odluka kojima je namjera da entiteti i država ispune preostale obaveze koje proizlaze iz Konačne arbitražne odluke za Brčko da bi supervizija bila okončana u novembru, javlja Fena.

Mogućnost promjene entitetskog državljanstva


Donesen su izmjene entitetskih i državnog zakona o državljanstvu, zatim izmjene zakona o snabdijevanju električnom energijom Brčkog, kao i zakona o raspodjeli sredstava sukcesije kojim je ispravljen propust Fiskalnog vijeća BiH, po kojem Brčko nije bilo uključeno u raspodjelu sredstava.

Kako je na konferenciji za štampu u Sarajevu pojasnio visoki predstavnik, izmjenama entitetskih i državnog zakona o državljanstvu, građanima Distrikta se omogućava da promijene entitetsko državljanstvo.

Snabdijevanje električnom energijom

Izmjenama državnog i entitetskih zakona koja se odnose na električnu energiju, svaki entitet će po principu pola-pola biti obavezan da Brčko snabdijeva električnom energijom. Državna regulatorna agencija za električnu energiju preuzet će odgovornost za regulaciju i tarife, što je u skladu s Konačnom arbitražnom odlukom i naknadnim sporazumima, piše Fena.

Raspodjela sredstava sukcesije

Zakonom o raspodjeli sredstava iz sukcesije bivše SFRJ se ispravljaju greške koje su načinili Fiskalno vijeće BiH u martu i Vijeće ministara BiH u aprilu, kada je Brčko izostavljeno iz raspodjele sredstava.

Prema ovom zakonu, tri posto ovih sredstava sada pripadaju Brčko Distriktu, 10 BiH, 58 FBiH i 29 posto RS.

Veliki propusti oba entiteta i države

Visoki predstavnik je kazao da nije sretan što je morao iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti ove zakone, koje su entiteti trebali donijeti prije devet godina.

Ocijenio je te propuste entiteta neodgovornim ponašanjem, konstatirajući da su u oba bh. entiteta iste stranke i tada bile na vlasti, kao i sada, te da nijedan ozbiljan napor na implementaciji potpisanih sporazuma u vezi s obavezama nisu poduzeli.

Inzko je istaknuo da se entiteti i država moraju pridržavati donesenih odluka, jer je to jedini način da supervizor za Brčko bude u poziciji da obavijesti Arbitražni tribunal da su entiteti ispunili svoje obaveze prema Konačnoj arbitražnoj odluci, javlja Fena.

„To obavještenje je krajnji korak da bi supervizija bila okončana, a naš cilj je da se okonča u novembru“, ustvrdio je Inzko.

Podsjetio je da je u junu Upravni odbor vijeća za provedbu mira prihvatio preporuku supervizora da se okonča supervizija u slučaju da entiteti do 15. septembra ispune preostale obaveze.



Entiteti moraju isplatiti dugovanja

Supervizor za Brčko Raffi Gregorian je naveo da neće donositi naredbu u vezi s dugovanjima koje treba isplatiti Distriktu, ukoliko entiteti do 1. oktobra postignu obavezujući sporazum o isplati ovih dugovanja.

„Ukoliko se entiteti i država budu pridržavali ovih rješenja bit ću u mogućnosti da obavijestim Arbitražni tribunal da su uvjeti za okončanje supervizije ispunjeni“, naglasio je Gregorian.

radiosarajevo.ba

Vezano: Države, entiteti i Brčko dijele 170 miliona KM



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije