Inzko: Mostarsko pitanje riješiti do 5. oktobra

Radiosarajevo.ba
Inzko: Mostarsko pitanje riješiti do 5. oktobra

Strankama koje participiraju u radu mostarskog Gradskog vijeća i koje se nikako ne mogu dogovoriti oko izboru gradonačelnika, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko će im dati još vremena za dogovor do 5. listopada, prenosi Fena.

Zaključeno je to u Mostaru nakon sinoćnjih odvojenih sastanaka Visokog predstavnika s predsjednikom Gradskog odbora SDA Zijadom Hadžiomerovićem, te predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i zamjenikom predsjednika HDZ-a 1990 Martinom Ragužem.

Inzko je poručio da će poduzeti određene korake ako se stranke ne uspiju dogovoriti, ne precizirajući o kakvim koracima je riječ. Najavio je konkretna rješenja do sredine listopada.

"Mislim da neće biti do četvrtog, petog (listopada), tada je godišnjica, poslije toga ubrzano radimo, ali ne mogu vam ništa reći. Došao sam danas ovamo dobiti informaciju kakva su na terenu razmišljanja i kakva su razmišljanja stranaka", izjavio je Inzko nakon sinoćnjeg sastanka.

Predsjednik mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović očekuje kako će Inzko uvesti promjene u sustav odlučivanja poput tajnog glasovanja i izbora prostom većinom mostarskog gradonačelnika. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne slaže se tajnim glasovanjem, ističući kako njegova stranka želi direktan izbor gradonačelnika.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž je nakon sinoćnjeg sastanka pozvao međunarodnu zajednicu da donese rješenja koja bi Mostar učinila prosperitetnom sredinom, javlja Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije